A mezőgazdaság húzta vissza a GDP-t

2015.12.04. 14:34

A  harmadik negyedévben 2,4 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest a KSH legfrissebb adatai szerint. Az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, az év első kilenc hónapjában pedig 2,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a 2014-es első 9 hónaphoz képest.

A harmadik negyedévben növekedéshez az ipar 1, a szolgáltatások 1,9 százalékponttal növelték a GDP-t. A mezőgazdaság viszont 0,9 százalékponttal visszafogta a növekedést, mint ahogy az is 0,7 százalékponttal lassította a gazdaságot, hogy kifulladtak az uniós forrásokból finanszírozott beruházások, 0,7 százalékkal rontották a GDP-t. Ha a mezőgazdaság nem teljesít így, akkor akár 3,3 százalékkal is nőhetett volna a GDP, legalábbis ezt mondta az MTI-nek Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki szerint a negyedik negyedévben megint 3 százalék körül pöröghet a gazdaság.

A CIB bank elemzői szerint idén kicsivel 3 százalék alatti lesz a növekedés, 2016-ban pedig a 2 százalékhoz lehet közelebb az éves növekedés.

A környékbeli országok többsége viszont kicsit lekörözte Magyarországot:

  • Szlovákia 3,7 százalékkal
  • Románia 3,6 százalékkal
  • Bulgária 2,9 százalékkal
  • Horvátország pedig 1,2 százalékkal

növekedett a harmadik negyedévben az előző évhez képest.