Még mindig utáljuk a vasárnapi boltzárat

2015.12.04. 20:02

Idén március közepe óta tiltja törvény, hogy vasárnaponként a boltok nyitva tartsanak. Az Ipsos Zrt. a törvény bevezetése előtt, tavasszal, majd fél évvel később, ősszel is országos reprezentatív kutatást végzett, amiből kiderült, hogy

  • a magyarok nagy többsége utálja a vasárnapi zárva tartást,
  • sokkal jobban bonyolítja a bevásárlást a zárva tartás, mint arra eredetileg számítottunk,
  • többnyire más napokon vásárlunk, kevesen választják a kisebb boltokat, vagy a piacokat a törvény miatt,
  • a megkérdezettek többsége úgy érzi, hogy a boltok nem alkalmazkodtak az új szabályhoz, ugyanannyi lehetőség van vasárnaponként vásárolni, mint közvetlenül a bevezetés után,
  • bár kicsit többet járunk múzeumba, koncertre, színházba, kirándulni, fürdőbe, és többet utazunk el, a javulás valószínűleg inkább az elmúlt nyári időszak szezonális hatásának, mint a vasárnapi zárva tartásnak tudható be.

Az emberek kétharmad utálja a boltzárat

A törvény bevezetése után fél évvel a felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással, ami pontosan megegyezik a szabályozás életbe lépése előtti, márciusi aránnyal. 41 százalékról viszont 33 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem értenek egyet a törvénnyel. Némileg tehát mérséklődtek az álláspontok, annak ellenére, hogy utólag nagyobb változásnak és nehézségnek értékelik a boltok vasárnapi zárva tartását, mint ahogy azt korábban feltételezték.

abra 1
Fotó: Ipsos

Bár márciusban csak a lakosság 38 százaléka gondolta, hogy a törvénymódosítás legalább valamennyire változik majd, hogy hogyan töltik el a hétvégét, a törvény bevezetése után pár hónappal már 51 százalék látja így. Ez az arány az aktív keresőkön belül még nagyobb, 61 százalék.

Mielőtt a vasárnapi zárva tartást bevezették volna, a lakosság valamivel több, mint fele (53 százalék) gondolta úgy, hogy az új törvény valamennyire megnehezíti majd vásárlásai intézését. A gyakorlatban is látva, hogy ez mit jelent, már 63 százalék értékeli nehezebbnek a helyzetet, az aktív keresőknek pedig a 70 százaléka.

abra 3
Fotó: Ipsos

Nem ettől lett nagy biznisz kis boltot üzemeltetni

Jelenleg a lakosság többsége az esetleges vasárnapi bevásárlásait inkább valamelyik másik napon végzi (71 százalék) és csupán egynegyedük választ kisebb boltokat (18 százalék) vagy piacot megoldásként (6 százalék). A törvény lehetőséget ad arra, hogy az üzletek – az adventi időszakon felül – naptári évenként egy választott vasárnapon mégis nyitva tartsanak, de csak a megkérdezettek 13 százaléka mondta azt, hogy követi is, hogy mikor vannak a nagyobb boltok nyitva vasárnap is.

abra 4
Fotó: Ipsos

A felnőtt népességnek csupán 10 százaléka érzi úgy, hogy az elmúlt hónapokban a boltok alkalmazkodtak az új feltétekhez, és több vásárlási lehetőség van. 64 százalék szerint semmi nem változott a törvény bevezetése óta, 27 százalék pedig kifejezetten úgy érzi, hogy a helyzet csak tovább romlott az elmúlt időszakban.

abra 5
Fotó: Ipsos

A kutatásból megpróbáltak választ kapni arra is, hogy mivel tölti a vasárnaponként felszabaduló idejét a lakosság, mivel a kormány a bevetés előtt előszeretettel érvelt azzal, hogy a törvénynek pozitív hatása lesz a turizmusra és a vendéglátásra is. Az derült ki, hogy kicsit tényleg javult a turisztikai és vendéglátóhelyek hétvégi látogatásának gyakorisága, bár még mindig elég alacsony. Ez a javulás azonban valószínűleg inkább az elmúlt nyári időszak szezonális hatásának, mint a vasárnapi zárva tartásnak tudható be.