Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Júliustól az állam magának ad jogi tanácsokat

2015.12.04. 22:42

A jövő év második felében kezdhet el működni az elsősorban az állam jogi képviseletét ellátó Kincstári Jogügyi Igazgatóság (KJI) - az erről készült törvénytervezet a kormány honlapján jelent meg pénteken, írja az MTI. A kormány.hu-n található dokumentum szerint a KJI-re 6,665 milliárd forintot költenének.

A KJI feladata jogi képviselet és jogi tanácsadás lesz az állam, valamint az államhoz kapcsolódó egyes szervek és emberek részére. A tervezet meghatározza azokat az állami szervezeteket, illetve embereket - például minisztériumokat és minisztereket - akiknek a jogi szolgáltatást közfeladatként a KJI látja el.

A KJI általi jogi képviselet az ügyvédi jogi képviselettel lesz egyenértékű, bár az eljáró jogászokat jogügyi tanácsosnak, illetve jogügyi főtanácsosnak hívják majd. Őket az ügyvéd - eljárással összefüggő - jogai illetik meg és annak a kötelezettségei terhelik. Ugyanakkor - az ügyvédekről szóló törvény szerinti - okirat-ellenjegyzést nem végezhetnek.

A tervezet kimondja azt is, hogy a KJI - a jogi szolgáltatás nyújtásához - ügyvédet vagy ügyvédi irodát csak kivételesen indokolt esetben, akkor is a saját költségvetése terhére vehet igénybe. Ilyen esetnek minősül különösen, ha a KJI az ügy ellátásához szükséges különleges jogi szakértelemmel nem rendelkezik.

Az állami ügyfeleinek, illetve a törvényben megjelölt embereknek a KJI ingyen dolgozik, díjat nem számíthat fel. Egy peres vagy nem peres eljárásban viszont - amennyiben az ügyfele jogosulttá válik a perköltség megtérítésére - az ellenfél megtéríti a KJI készkiadásait. Ha ügyvédet vett igénybe, akkor annak a munkadíja is része lesz a megtérítendő perköltségnek.

Az ügyfél - a jogi szolgáltatással összefüggésben - a KJI-vel szemben kártérítési vagy egyéb igényt nem érvényesíthet.

A KJI az igazságügyért felelős miniszter irányítása alatt álló központi költségvetési szerv lesz, amelyet az elnök vezet. Az elnököt - a miniszterelnök véleményének kikérését követően - az igazságügyért felelős miniszter nevezi ki és menti fel. Az elnök tevékenységét az alelnökök segítik, akiket az elnök nevez ki és ment fel. Az elnök és az alelnökök megbízatása hét évre szól. A tervezet szerint a törvény jövő július 1-jén lép hatályba.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft