Pongrác
11 °C
27 °C

Milliárdokkal kevesebbet kapnak vissza a Quaestor-károsultak

2015.12.08. 07:50

Új törvényjavaslatot készített a kormány a Quaestor-károsultak kisegítésére azok után, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálta az előző változatot. A hvg.hu által megismert javaslat a Hungária kötvénykárosultjait is bevonná a kártalanításba, a Buda-Cash ügyfelei viszont ismét kimaradnak.

A korábbi verzióban a kötvénytulajdonosok visszakaphatták volna azt az összeget (30 millió forintig), amennyiért vásárolták az értékpapírt. Ez két részből áll volna össze: a Betétbiztosítási Alap (Beva) 6 millióig kártalanít, a fennmaradó összeget 30 millióig a Quaestor-kötvényesek kárrendezési alapja állta volna.

A kártalanításnak ezen a változatán azonban nem csak a kárrendezés miatt kelletlenül a zsebükbe nyúló piaci szereplők húzták fel magukat, hanem a kártalanítási körből kihagyott, nem quaestoros károsultak is, például a Hungária volt ügyfelei. Az Alkotmánybíróság nekik adott igazat, az ítélet szerint diszkriminatívan határozta meg a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény, hogy kinek jár kártalanítás.

Az új változatban, amelyet hamarosan be is nyújtanak, a károsultak tízmilliárdokkal kisebb összeggel számolhatnak: a pénzből ugyanis levonják a pórul jártak által már megkapott - 2008. január 1-jétől kifizetett - hozamot és további 10 százalékot. Utóbbi mértékről állítólag az utolsó pillanatig vitatkozik az igazságügyi és a nemzetgazdasági tárca. A kártalanításban körülbelül 32 ezer ügyfél lesz érdekelt, akiknek nagyjából 60 milliárd forint jár. Ebből mindössze 3 milliárd megy a Hungária károsultjainak.