Összeomlott a dohányellátó rendszere

2015.12.09. 08:49 Módosítva: 2015.12.09. 10:07

Nem sokkal az indulás után gyakorlatilag összeomlott az Országos Dohányboltellátó Kft. (ODBE) dohány-nagykereskedő árumegrendelő és kiszállító rendszere, írta a Népszabadság. A lap szerint december közepéig a központi dohányellátó viszonteladói központjaiban készpénzzel csak korlátozott mennyiséget vásárolhatnak a kiskereskedők, a beérkező kiskereskedők sorszámot húznak, aki viszont későn érkezik, akár áru nélkül is távozhat. 

Az ODBE a continentalos Sánta János cége, a Tabán Trafik és a British American Tobacco (BAT) által létrehozott központi dohánynagykereskedés. Novembertől monopóliumuk van Magyarországon a cigaretta-nagykereskedelemre, vagyis kizárólag tőlük vásárolhatnak a trafikok. Az ODBE-vel már indulása óta akadnak gondok.

A nagy cigarettagyártóknak nem tetszik, hogy megfosztották őket a trafikellátás piacától, ezért sokáig úgy tűnt, bojkottálni fogják a rendszert és nem állapodnak meg az OBDE-vel, ami rövid úton egy csomó népszerű márka hiányához vezetett volna a dohányboltokban. Aztán fokozatosan leszerződtek mindenkivel, és egészen mostanáig úgy látszott, minden rendben van, bár ettől még továbbra sem biztos, hogy az Európai Unió hosszú távon életben hagyja a rendszert.

Az Európai Bizottságnál úgy tartják, sehol máshol nem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árulhatnak dohánytermékeket, akik jóban vannak a kormánnyal. Ezért elképzelhető, hogy kötelezettségszegési eljárás indul az ország ellen, és a kormánynak visszavonulót kell fújnia. De ha ez meg is történik jövőre, egy darabig még biztosan az ODBE rendszerén megy majd keresztül minden doboz cigaretta, amely legálisan forgalomba kerül Magyarországon.

A mostani eset kapcsán a cég honlapján is megjelent, hogy darabszámlimitet állítanak be, illetve a nem menetrendszerű megrendeléseket egyáltalán nem tudják felvenni, és egyéb korlátozásokat is bevezetnek.

A nagykereskedő a Népszabadságnak azt mondta, hogy a problémák mindössze néhány trafikost érintettek, a fennakadások pedig nem sokára megszűnnek. Az e heti torlódást szerintük az okozta, hogy a nagy dohánygyártók egy része – elsősorban a Philip Morris – sokáig nem írta alá a szerződést velük, majd amikor ez megtörtént, az áruhiánnyal küzdő trafikosok megrohanták a dohányellátót.

Az ODBE szerint nem igaz, hogy összeomlott a rendszer, csak nincs elég cigaretta, de az sem miattuk

Igaz, hogy nem tudják maradéktalanul kielégíteni a vevői igényeket, és időszakos intézkedéseket, korlátozásokat vezettek be, de a beérkezett megrendeléseket határidőre teljesítették, derült ki a dohányellátó közleményéből. "Az átmeneti teendőkkel kapcsolatban minden dohányboltos teljeskörű tájékoztatást kapott időben" - írta közleményében a dohányellátó.

Minden leadott C+C megrendelés esetén az ODBE ügyfélszolgálata külön e-mailben hívta fel a kiskereskedők figyelmét, hogy csak a szállítólevél-visszaigazolás megérkezését követően induljanak el a C+C üzletekbe. Amennyiben a megrendeléskor leadott és a szállítólevél-visszaigazolásban szereplő mennyiség között eltérés van, az csak abból kifolyólag lehetséges, hogy ha a megrendelésben szereplő egyes termékekből készlethiány alakult ki a gyártói hiányos beszállítás miatt. A készlethiányos állapot a gyártók tervezési hibájából adódik.

"Az ODBE-nek nem felróható okokból kifolyólag, e cégek visszatartó magatartásukkal mesterségesen készlethiányt idéztek elő a piacon. Emiatt a kereskedők most, a normál üzletmenethez szükségesnél  jóval nagyobb mennyiségű árut szeretnének megrendelni, a 6000 kiskereskedő egy nap alatt szeretné a kialakult készlethiányt visszapótolni, ami a normál illetve bármilyen szezonális piaci hatásnál markánsabb keresletként jelenik meg cégünknél. Hangsúlyozzuk, hogy minden normál megrendelést kiszállítottunk és ki is fogunk szállítani a visszaigazolt határidőben és mindent megteszünk a Philip Morris Magyarország Kft. és Imperial Tobacco Kft. miatt kialakult készlethiány kezelésére" - írták.