A magyar cégek fekete őszén vagyunk túl

2015.12.10. 15:26

Novemberben 4788 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, amivel az elmúlt három hónap a valaha volt legrosszabb negyedéves periódussá vált a magyar cégstatisztikában, írja az Opten céginformációs szolgáltató sajtóközleményében.

November végéig az Opten adatai szerint 46 500 társaság szűnt meg, így még a decemberben szokásos visszaeséssel is 50 ezer fölé emelkedhet a törlések száma a tavalyi 41 ezerről.

Az idei ősz minden idők legrosszabb három hónapja lett a magyar cégstatisztikában:

havi átlagban 4861 cég szűnt meg Magyarországon ebben az időszakban. 

„A mostani kiugróan magas megszűnési ráta az adóhatóság és a cégbíróság 2014 nyarától idén nyárig tartó erőfeszítésének eredménye, amelynek keretében megkísérelték kiszűrni a cégvilágból az adminisztratív kötelezettségeiket nem teljesítő vagy a tulajdonosok által teljesen magukra hagyott vállalkozásokat” – mondja Pertics Richárd, az Opten vezetője. Az igazgató szerint a hatóság aktív kényszertörlést elrendelő kampánya sikeres volt, több tízezer bizonytalan hátterű, sokszor közterheket sem viselő vagy csak számlázási célokat szolgáló vállalkozást szüntettek meg. Így a cégvilágban mostanra szinte csak az erősebb lábakon állók maradtak életben.

2013-ban még 604 ezer működő vállalkozás volt országszerte, számuk mára 570 ezer alá apadt, miután sokkal kevesebb céget alapítanak, mint amennyi megszűnt ez elmúlt másfél évben.  Az Opten vezetője a kiegyensúlyozott növekedés hiányát okolja azért, hogy a cégalapítások száma a 2010-es évek elejéhez képest megfeleződött.

"A cégalapítások számát jelentősen visszaveti a nehezen kiszámítható gazdaságpolitika, illetve a konjunktúrába vetett bizalom is csekély.  A megmaradt cégek azonban valamivel jobb likviditási helyzetben vannak, nagyobb a forgalmuk, és eredményesebben működnek, mint korábban", mondta Pertics. Míg 2011–12-ben évente több mint 20 ezer vállalkozással szemben indult felszámolási eljárás, számuk idén várhatóan nem éri el a tízezret sem. A kedvező trend ellenére hátradőlni nem lehet: továbbra is rendkívül fertőzött és elaprózott a hazai cégstruktúra az Opten vezetője szerint.

A gazdasági növekedés kedvező hatásai nem egyformán érintik az egyes ágazatokat. Az építőipar látványosan szenved, a kiskereskedelem viszont már tavaly is növelni tudta árbevételét és eredményét, idén pedig még jobbak lehetnek a számok.