Matolcsy szerint Orbánék kérik tőle a pénzszórást

2015.12.11. 08:32

Matolcsy György szerint a kormány kérésére kezdett bele a saját egyetemi oktatási programjaiba, hivatkozta az MTI a Magyar Időket.  Hozzátette, hogy amit csinálnak, az szerinte törvényes. 

Arra felvetésre, hogy állítólag visszavágyik az NGM-be, azt mondta, hogy "kétségkívül vonzódom a gazdaságpolitikához", ugyanakkor ez a felvetés nem igaz.  Egyébként a gazdaságpolitikáról elmondta, hogy (a korábbi évekhez hasonlóan) tavaly is volt egy fordulat, a korábbi példátlan fordulatok mellett, az volt a "növekedési fordulat". Azt megállapította, hogy idén visszalassulunk, de nem akarta megindokolni, hogy szerinte miért. 

Azt is elmondta még, hogy "aktuális előrejelzéseink szerint nem lesz még egyszer hétszázalékos alapkamat". És arra is büszke, hogy nyereséges a jegybank. Az MNB által 13 milliárdért államosított tőzsdéről is kérdezték, de csak annyit mondott ,hogy átfogó terveik vannak, és azt szeretnék, ha jól menne majd.  Az is elmondta, hogy az AKK-t nem akarja bekebelezni az MNB.

Elismerést szeretne

"Nem titkolom, feltett szándékom, hogy az MNB a világ jegybankjainak élvonalába kerüljön, akkor is, ha méretében és lehetőségeiben szükségszerűen kisebb, mint más nagyobb országok nemzeti bankjai" mondta még el. 

Emellett elmondta még, hogy bár jegybank pénze közpénz, a festményvásárlásai "nem adófizetői pénzből mennek" hanem másból. Emellett foghatják most a fejüket az Eiffel Palace titkos, offshore eladói, hiszen a meghirdetett árnál másfél milliárd forinttal drágábban megvett luxusirodaház Matolcsy becslése szerint "jó befektetés volt" már "hat százalékkal többet ér, mint a vásárláskor."