Itt az első szirizás privatizáció

2015.12.14. 17:15

Megtörtént az első privatizáció Görögországban a szélsőbaloldali Sziriza kormányzása alatt, írja az MTI.  Görögország 14 regionális repülőterének üzemeltetését adták el egy német cégnek, a Fraportnak hétfőn. 1,23 milliárd euróért 40 évre szóló üzemeltetési jogokat vettek.

Az üzemeltetési jogot már tavaly elnyerte a Fraport és görög konzorciális partnere, a Copelouzos Group ipari csoport. Februárban viszont a Sziriza felül akarta még vizsgálni az egészet. Az üzemeltetésre megnyert 14 regionális reptéren 19,1 millió utas fordult meg 2013-ban. Ez elég sok, az összehasonlítás kedvéért Ferihegyen nagyjából havi egymillió utas megy át. 

A Sziriza legutóbbi, januári hivatalba lépése után kezdetben a nemzetközi hitelezők 240 milliárd eurós támogatási csomagja ellenében megkövetelt szerkezetátalakítási és költségcsökkentési feltételek lazítására törekedett. Ennek keretében kijelentették egyes privatizálandó eszközökről, hogy azok "stratégiai" dolgok, és "bűncselekmény" ezeket eladni. A nagy kommunikációs felhajtáson túl viszont valóban le is állították ezek privatizációját egy ideig.

Görögországban várhatóan december 21-én írják ki a pireuszi kikötő 51 százalékának az értékesítéséről szóló tendert. A tulajdonrész iránt két komoly érdeklődő van, a dán Moller-Maersk szállítmányozási és olajipari cég, valamint a kínai COSCO, a világ egyik vezető hajózásra szakosodott vállalata.