A Tesco és az Aldi is kidobja a kínai mézet

2015.12.15. 07:46

A CBA, a Spar és az Auchan múlt heti döntése után végül a Tesco és az Aldi is úgy döntött, hogy a mézhamisítási botrány miatt leveszi a polcairól az olyan mézeket, amiket potenciálisan rossz minőségű kínai mézzel kevertek be – írja az Mno.hu.

Az olyan mézekbe keverhették a kínai ipari mézet, amiken „EU és EU-n kívüli mézkeverék” megjelölés van, ezeket nem árulják majd többet, helyettük csak a magyar eredetmegjelölésű mézeket lehet majd kapni. A Nébih szerint jó irány az, hogy kivonják a forgalomból az olyan mézeket, amikről egy vizsgálat után kiderülne, hogy csak ipari felhasználásra szánt sütő-főző mézként kerülhetnének fel a boltok polcaira.

A Tesco legkésőbb január végéig cserélné le az áruházban árusított mézeket, az Aldi raktáraiba pedig már decemberben megérkeztek az első, kizárólag magyar termelőktől származó méztermékek, és januártól fokozatosan ezek kerülnek majd ki a boltjaik polcaira.

Októberben derült ki, hogy itthon gyakorlatilag nem lehet olyan keverékmézet kapni, ami ne tartalmazna kisebb-nagyobb mennyiségben kínai mézet, a méhészek tiltakozó akciókat szerveztek Budapesten és Brüsszelben is, és minden követ megmozgatnak, hogy megtisztítsák az európai piacot a gyanús távol-keleti anyagtól.  A mézhamisítási ügy részleteiről itt olvashatnak bővebben.