Európai fejlesztési bank tagja lett Kína

2015.12.15. 08:29

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) bejelentette hétfő este, hogy jóváhagyta Kína felvételi kérelmét, írja az MTI. A jóváhagyás várható volt. Kína egy jelképes, 0,1 százalékos részesedést szerzett a bankban, de új eszközt arra, hogy növelje globális befolyását. A bank részvényes országainak száma ezzel 65-re nőtt.

"Kína EBRD-tagsága további jelentős lehetőséget nyújt az országnak arra, hogy fenntartható szinten fektessen be folyamatosan abban a térségben, amelyben a bank működik" - jelentette ki az EBRD elnöke, Suma Chakribarti.

A kínai központi bank (PBOC) reagálásában kiemelte, hogy az EBRD-tagság előre fogja lendíteni Kína "egy övezet, egy út" nevű kezdeményezését, amely a régi selyemút mentén fekvő országok gazdasági együttműködésének fejlesztését tűzte ki célul.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot 1991-ben hozták létre a közép- és kelet-európai, valamint az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására. Legutóbb például Ulrajnának adtak pénzt, hogy az ország lakossága ne fagyjon meg téleg. 1991 óta több ázsiai országi is tagja lett.