Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Keményen büntette a Ryanairt a GVH

2015.12.15. 12:35

A dinamikus valuta átváltási rendszerről hiányos, az átváltási árfolyamról pedig megtévesztő tájékoztatást nyújtott a Ryanair magyar nyelvű foglalási oldalán, ezért 50 millió forintos bírságot kapott - tájékoztatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden az MTI-t.

A GVH megállapította, hogy a Ryanair 2012 februárja és 2015 októbere között, a repülőjegyek foglalásakor - azokban az esetekben, ahol eltérő volt az indulási ország pénzneme a foglaláskor használt bankkártya pénznemétől - nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztókat arról, hogy a Ryanair rendszere helyett választhatnák a saját bankjuk átváltását, átváltási árfolyamait. Csak a foglalási folyamat végén, a kártyaadatok megadását követően, alig észrevehetően hívta fel a foglalók figyelmét erre a tényre, és így alapbeállításként a Ryanair rendszere érvényesült - közölte a versenyhivatal.

A GVH döntése értelmében a diszkont légitársaság megtévesztette a fogyasztókat, mert hamisan ígérte, hogy a Ryanair rendszerének választásával jobban járnak, mint saját banki átváltásaikkal.
 
  • A GVH súlyosbító körülménynek ítélte, hogy a hosszabb időtartam miatt is a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érhette el,
  • valamint azt, hogy a Ryanairt az elmúlt 5 évben két alkalommal már elmarasztalta a GVH tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért.
  • Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a légitársaság számos intézkedéssel alátámasztotta együttműködési szándékát, valamint jelentősen módosított jogsértő magatartásán a GVH elvárásainak megfelelően.
  • Szintén mérsékelte a bírságot, hogy a választás tényének és feltételeinek egyértelműsítésével a fogyasztók egy része számára kedvező is lehet a Ryanair rendszere a kiszámíthatósága miatt.