Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Megszavazták az áfacsökkentést

2015.12.15. 16:39 Módosítva: 2015.12.15. 18:59

A parlament keddi döntése szerint januártól 27 százalék helyett már csak 5 százalék áfa terheli a vállalkozók által épített új lakásokat a következő négy évben. A nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek azt is elmondta, hogy a kedvezmény kiterjedhet a magánépítőkre is, erről szerdán dönt a kormány, hosszabb távon pedig a kedvezményezettek közé kerülhetnek a lakásfelújítások is.

A parlament által kedden módosított áfa törvény szerint a jövő év január elseje után leszámlázott új lakás vételárában szerepelhet 5 százalékos áfa a 27 helyett. Megkötés, hogy a többlakásos épületekben lévő lakás összes hasznos alapterülete nem lehet több 150 négyzetméternél, míg családi házaknál 300 négyzetméter a felső limit.

Az MSZP-sek nem nyomtak gombot. Tóbiás József elnök-frakcióvezető rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte azért, hogy vegyék le napirendről a javaslatot, mivel "össze nem illő törvényeket összepárosítva hoznak döntést kivételes eljárásban". Ezzel nem értenek egyet a szocialisták. A levezető elnök, a KDNP-s Latorcai János azonban jelezte, hogy "nincs mód levenni a napirendről", mivel a parlament hétfőn döntött a kivételes eljárásról.