Ma megtörténhet, amire 2006 óta nem volt példa

GettyImages-486535818 master
2015.12.16. 09:16

Szerda este nyolckor dönt a Fed az amerikai alapkamatról, a dolog jelentőségéről itt írtunk részletesebben.

A konszenzus és a határidős termékek árazása alapján is 0,25 százalékpontos kamatemelés várható, ezzel a jelenlegi, 2008 december 16. óta érvényben óta élő 0,25 százalékról 0,50 százalékra emelkedne a ráta. Egyébként 2006 júniusa volt az utolsó lépés, amikor Fed szigorította a monetáris kondíciókat, azóta szinte folyamatosan lazít.

A sajtótájékoztató 20:30-kor kezdődik.

A döntés várhatóan nem lesz egyhangú, a jegybankárok legutóbbi nyilatkozataiból leszűrhető, hogy 5 Fed-kormányzó a kamatemelés mellett, 3 a kamattartás mellett szavazhat, ketten pedig nem foglaltak előzetesen állást. Az Equilor most összeszedte azt is, hogy melyikük mit gondol.

Janet Yellen, a Fed elnöke az utóbbi hetekben több alkalommal ráerősített a kamatemelési várakozásokra, legutóbb december 3-án, a Kongresszus előtt tartott beszédében. Yellen kiemelte: az infláció hamarosan elérheti a jegybank 2 százalékos célértékét, a gazdasági növekedés mértéke megnyugtató.

Várható döntés: emelés.

Lael Brainard december 1-i nyilatkozata szerint a gazdasági fellendülés visszafogott, a befektetők kockázatérzékenysége továbbra is magas, így a jegybanknak rendkívül óvatosnak kell lennie. Brainard kiemelte, hogy az amerikai kamatpálya tartósan a válság előtti szintek alatt mozoghat, a jegybankár ebben nem vár érdemi változást a következő néhány évben.

Várható döntés: tartás.

William Dudley november 18-án tartott beszédében kiemelte, hogy továbbra is aggodalomra adhat okot az alacsony infláció, és a világgazdaság lassulása. Ezt követően azonban elismerte, hogy számos feltétel alátámasztja a kamatemelés szükségességét, "közeledik a kamatemelés időpontja.”

Várható döntés: emelés.

Stanley Fischer november 21-én kijelentette, hogy a kamatdöntéssel kapcsolatban nyitott a vitára, és azt a beérkező gazdasági adatok alapján fogja meghozni. Azóta Fischer nem szólalt meg az ügyben.

Várható döntés: bizonytalan.

Jerome Powell november 21-én tartott beszédet utoljára, azonban szándékosan kerülte a kamatdöntés témáját.

Várható döntés: bizonytalan.

Daniel Tarullo november 23-án, a Bloomberg TV-nek adott interjúban aggodalmát fejezte ki az alacsony infláció miatt. "A jegybanknak a döntéshozatal során figyelembe kell vennie, hogy a munkaerőpiac élénkülése ellenére, a tartósan alacsony olajárak miatt nem mozdult érdemben az inflációs ráta.”

Várható döntés: tartás.

Charles Evans december 1-én, egy helyi kereskedelmi kamara előtt beszélt. A jegybankár szerint még korai a kamatemelési ciklus megkezdése, az inflációt tekintve továbbra is rengeteg a lefelé mutató kockázat, és a gazdasági növekedéssel sem elégedett.

Várható döntés: tartás.

Jeffrey Lacker november 18-án, a párizsi terrortámadás után kijelentette, hogy az események nem befolyásolják a jegybank döntéseit. Lacker elmondta, hogy a kedvező munkaerőpiaci folyamatok, és a belső fogyasztás várható élénkülése miatt, itt az ideje a kamatemelésnek.

Várható döntés: emelés.

Dennis Lockhart december 6-án adott egy interjút a CNBC-nek, melyben elmondta, hogy véleménye szerint az amerikai gazdaság tartósan növekedési pályára állt, és minden egyéb feltétel is adott a kamatemeléshez. "Készen állok a lépésre” – mondta.

Várható döntés: emelés.

John Williams december 2-i beszédében kiemelte, hogy a túl sokáig, túl alacsonyan tartott alapkamat káros lehet gazdaságra, egyenlőtlenségekhez, eszközár-buborékokhoz vezethet. Williams véleménye szerint a gazdasági teljesítmény alapján mindenképpen indokolt az óvatos, fokozatos mértékű kamatemelés megkezdése.

Várható döntés: emelés.