Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Évente legalább öt új cég kell a tőzsdére

2015.12.17. 08:07

Nem a keresleti, hanem a kínálati oldallal van gond a magyar részvénypiacon, ezért új kibocsátókat kell a tőzsdére hozni - mondta a Magyar Időknek Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán kinevezett vezérigazgatója.

Végh Richárd az újság csütörtöki számában publikált interjúban kifejtette: az első hónapok legfontosabb feladata, hogy a piaci szereplőkkel is egyeztetve kidolgozzák a tőzsde fejlesztését célzó stratégiát. Úgy vélekedett, megfelelő ösztönzők bevezetésével elérhető, hogy éves szinten legalább öt új kibocsátó jelenjen meg a parketten.

A nagyvállalatok, állami cégek mellett szeretnének aktívan foglalkozni a kis- és közepes vállalatokkal (kkv). Ehhez egy kkv-piac létrehozását tervezik speciális keretrendszerrel, ahol speciálisan az ilyen méretű cégek számára alakítják ki a szabályozói környezetet megfelelő transzparencia és védelmi mechanizmusok mellett.

Két hónapon belül kiderül, kik azok a kisrészvényesek, akik felajánlják részvényeiket az MNB-nek, és ezáltal milyen mértékben változik a jegybank tulajdonhányada. Ha olyan érdeklődő lenne, aki láthatóan elkötelezett a magyar piac iránt, és szeretne részesedést szerezni a BÉT-ben, az MNB megfontolja, és akár még bővülhet is a tulajdonosok köre - mondta Végh Richárd.

A BÉT tőzsdére vezetése inkább közép- vagy hosszútávon lehet reális a vezérigazgató szerint. Beszélt arról is, fontos, hogy erősödjön a BÉT imázsa nemcsak intézményi, hanem lakossági körben is, a tőzsdén jegyzett cégek pedig úgy érezzék, hogy a magyar gazdasági élet elit klubjának tagjai. Ebből a szempontból felülvizsgálják például a BÉT kategóriarendszerének feltételeit.