Ha rosszat vesz, az az életébe kerülhet

2015.12.18. 16:13

Októberben és novemberben szén-monoxid-érzékelőket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). A vizsgálat során 12 terméket vizsgáltak meg, ebből három nem felelt meg a szabályoknak.

A korábban ellenőrzött és akkor megfelelőnek minősített 5 érzékelő közül 4 féle most is megfelelt a laborvizsgálati eredmények alapján, míg egy nem volt megfelelő. Az NFH tehát a mostani vizsgálatkor azt is ellenőrizte, hogy a gyártók folyamatosan gondoskodnak-e a termékük biztonságosságáról.

Az elmúlt három év négy vizsgálatának fontos eredménye, hogy a vállalkozások egyre inkább csak az NFH pozitív listáján szereplő termékeket forgalmazzák. Az NFH által eddig összesen vizsgált 50 féle termékből 16 termék található a pozitív listán, míg a negatív listán összesen 34 fajta készülék szerepel. Az ellenőrzött szén-monoxid érzékelők harmada felelt meg tehát a vonatkozó szabvány vizsgált előírásainak. A termékek pozitív és negatív listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján érhető el.

„Összességében elmondható, hogy mostanra a szén-monoxid-érzékelők piaca jelentősen letisztult, ugyanakkor néhány vállalkozás az előírásokat figyelmen kívül hagyva még mindig megpróbál nem megfelelő termékeket forgalomba hozni. Emiatt 2016-ban a fogyasztóvédelmi vizsgálatok két legfontosabb területe az árubemutatók mellett ismételten a szén-monoxid érzékelők ellenőrzése lesz” – mondta Szente István, az NFH főigazgatója.