Harmadával megzuhant az argentin peso az árfolyamliberalizás után

2015.12.18. 18:29
Nagyot zuhant az argentin peso dollárral szembeni árfolyama azután, hogy a kormány szerdán feloldotta az országban négy éve bevezetett devizakorlátozást.

A peso árfolyama több mint negyedével, 26,5 százalékkal csökkent csütörtökön az amerikai dollárral szemben, ez évtizedek óta a legnagyobb zuhanás egy nap alatt. Pénteken aztán újabb 3,7 százalékkal csökkent az argentin valuta árfolyama – írja az MTI.

A múlt héten hivatalba lépett Mauricio Macri jobboldali kormányának ez az eddigi legkomolyabb intézkedése a korábbi peronista gazdaságpolitikára jellemző állami beavatkozások visszaszorítására.

idáig csak előzetes engedéllyel, korlátozott összegben lehetett devizához jutni. Most a peso árfolyama szabadon lebeg, szabadon lehet dollárt vásárolni. A devizakorlátozás megszüntetésétől azt remélik, hogy életet visz a gazdaságba. Az intézkedés rövid távon komoly kockázatokkal jár, de később a beruházások és az export élénkítése révén eredményt hozhat a remények szerint.

A peso leértékelődésének az exportra termelő farmerek a nyertesei, vesztesek  viszont az átlagos fogyasztók, akiknek vásárlóereje jelentősen csökkent. A kiskereskedők és szállítóik a peso leértékelődésére számítva már a devizakorlátozások feloldása előtt megvédték magukat: 30-40 százalékkal felemelték az importált termékek árát.