Klaudia
-3 °C
3 °C

Gigaelbocsátások jönnek a Toshibánál

2015.12.21. 11:53

Várhatóan 500 milliárd jen (4,1 milliárd dollár) veszteséggel zárja az évet a japán Toshiba, ezért a cég irányítása a korábban bejelentett 3 ezer mellett további 7 ezer ember elbocsátásáról döntött hétfőn, írja az MTI. 

A cég iszonyatos veszteségeket szenvedett el mostanában:

  • A szeptember végéig tartó pénzügyi első hat hónapban 42,5 milliárd jen veszteséget könyveltek el, elsősorban a világszerte csökkenő tévé- és számítógép-eladások miatt.
  • Japan Times cikke szerint a cég részvényei május óta 9,8 százalékot estek,
  • és 9 milliárd dollárral csökkent a cég piaci értéke, ami nagyjából azt jelenti, hogy most fele annyit ér a Toshiba, mint 8 hónappal ezelőtt.

Az új menedzsment átfogó reformokat tervez, hogy könyvelési botránya után újra nyereségessé tegye a vállalatot. A hétfőn bejelentett leépítés a cég külföldi érdekeltségeit is érinti. Ezer irodistától válnak meg, a többieket a háztartási berendezéseket, tévékészülékeket és számítógépeket gyártó ágazatokból küldik el.

A Toshiba július 20-án jelentette be, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a cég 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (1,2 milliárd dollár) túlozta el nyereségét. Fény derült továbbá arra is, hogy a vállalatirányítás működésképtelen, mivel a felsőbb vezetők irreálisan magas elvárásokat támasztottak a beosztottaik felé, amelyeket azok nem mertek megkérdőjelezni.

A botrány miatt lemondott Tanaka Hiszao, a vállalat vezérigazgatója, feladatát Muromacsi Maszasi, az igazgatótanács elnöke vette át. Muromacsi Maszasi elmondása szerint nem kíván sokáig maradni mostani pozíciójában, célja az, hogy az átszervezze és növekedési pályára állítsa a vállalatot.