Kevés lakásra illik a 20 milliós támogatás

2015.12.22. 07:07

Hiába adnak 10 millió forintot és még 10 millió nagyon olcsó hitelt a háromgyerekes új lakásba költözőknek, egy darabig nem lesz könnyű megfelelőt találni, az új építésű lakások között a legtöbb kicsi egy nagycsaládnak. Várhatóan előbb-utóbb az építők is rájönnek erre és inkább nagy lakásokat kezdenek majd építeni, ezekre a lakásokra viszont egy darabig még várni kell.

10+10 millió

A tervezet szerint a 3 gyermekes családoknál a lakásvásárláshoz nyújtott állami támogatás összege 10 millió forintra növekedhet, ami kiegészül egy szintén 10 millió forintos kedvezményes hitellel, amely 25 évre szólna, és 3 százalék kamat mellett vehető fel. A jelentős összeg azonban csak új lakás vásárlása vagy házépítés esetén illetné meg az igénylőket.

Elhangzott múlt héten az is, hogy lakásvásárlásnál gyerekenként minimum 20 négyzetméter, házépítésnél 30 négyzetméter az elvárás, vagyis például egy háromgyerekes, vagy három gyereket tervező család csak 60 négyzetméternél nagyobb lakásra, vagy 90 négyzetméternél nagyobb házra igényelhet támogatást.

Ha csokot kért, jobb, ha nem válik

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kedd reggel azt nyilatkozta a TV2-ben, hogy a kormány még december vége előtt, vagyis idén előáll az otthonteremtési program részleteivel, amiben 10 millió forint támogatást és 10 millió forint hitelt adnának lakásvásárlásra vagy építésre azoknak, akik vállalják, hogy három gyerekük lesz. Azt már most elmondta a miniszter, hogy a támogatás egyedülálló szülőkre is vonatkozik majd.

Azt viszont, hogy mi történik, ha egy pár az előtt elválik, hogy teljesíthetné a harmadik gyereket, amit megígért az államnak, Balog szerint még részletesebben szabályozni kell. A miniszter úgy gondolja, hogy ha valaki megígért valamit az államnak, és nem teljesíti, akkor úgy korrekt, ha visszafizeti a kapott pénzt. Egy olyan megoldást viszont elképzelhetőnek tart, hogy ilyen esetekben az elvált pár, akinek két gyereke van, megtarthatná az utánuk járó kedvezményt és csak a harmadik és az első kettő után járó támogatás különbözetét kellene visszafizetnie. De még nem biztos, hogy így lesz ez a végső szabályozásban.

Külvárosban van ennyiért

Kérdés viszont, hogy lehet-e olyan lakást venni, ami megfelel a feltételeknek. A most élő négyzetméterplafon mellett nagyon szűk a választási lehetőség új építésű, legalább 60 négyzetméteres lakásból. Budapesten a belső kerületek gyakorlatilag fel sem merülnek, legfeljebb a város kevésbé felkapott területei, külvárosi részei jöhetnek szóba. Vidéken kicsit jobb lesz a helyzet, de a nagyobb városokban már ott is gondban lehetünk.

 

De hiába törölnék el a négyzetméterárra vonatkozó korlátozásokat, a kínálati helyzetet ez sem orvosolná. A társasházépítők eddig inkább 50-60 négyzetméteres, kisebb lakásokban gondolkodtak, ezek többségét szobaszámban sem nagyobb családokra találták ki. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint a fejlesztés alatt álló ingatlanok között a 60 négyzetméteres lakások mindössze 40 százaléka legalább 1+2 félszobás, a többi legfeljebb két szobás.

Kevés az új építésű, nagy lakás

Ha pedig a 3 gyermekes családok még eggyel több szobát szeretnének a lehetőségek még tovább romlanak. Mindössze a lakások valamivel több, mint 14 százalékában található legalább egy szoba és három félszoba.

forrás: Budapesti Lakáspiaci Riport
forrás: Budapesti Lakáspiaci Riport

Öt szobás új ingatlant pedig már szinte lehetetlen találni a jelenleg fejlesztés alatt álló épületekben, ezek aránya az egy százalékot sem éri el. A kormány háromgyerekes támogatása tehát egészen új igényt hoz majd létre a piacon: sokan akarnak majd új építésű nagylakást venni. A nagycsaládosoknak azonban meg kell majd várniuk, amíg ezek a lakások ténylegesen megépülnek.

Cikkünk korábbi verziójában 35 milliós felső határt írtunk, ez azonban csak a használt lakásokra él, az új lakásokra maximum négyzetméterár van megadva, ami a mostani szabály szerint áfa és telekár nélkül legfeljebb 350 ezer forint lehet.