Matolcsy fiából gyártulajdonos lett

2015.12.22. 15:37

Elég érdekes kis magyar családi sikertörténetet írt le a 444

  • Matolcsy György jegybankelnök fia megvett egy majdnem milliárdos bútorgyárat
  • Abból a pénzből, amit Matolcsy unokatestvérének bankjától kapott
  • amit a bank valószínűleg a Matolcsy által kitalált hitelprogramban kapott.

Kicsit kifejtve a történetet az történt, hogy Matolcsy Ádám cége, a Glamorous Kft. ősszel megvásárolta a veszprémi Balaton Bútorgyárat. A Glamorous egy 16 millió forintos jegyzett tőkéjű, úgy 10 embert foglalkoztató cég, ami fodrászszékeket és hasonlókat gyárt és forgalmaz. Ennek 80 százalékos tulajdonosa Matolcsy Ádám cége, a Magyar Stratégiai Zrt. 

A Balaton Bútor Zrt. viszont egy 100 munkavállalóval és  338 millió forint saját tőkével rendelkező cég, amit a Fotex nevű külföldi cég adott el ősszel egy "intézményi befektetőnek", mint most kiderült, Matolcsy kisvállalkozásának. 

Ahhoz, hogy a kishal lenyelje a nagyhalat, hitelre volt szükség, amit a Növekedési Hitelbank nyújtott. Ennek a vezetője Szemerey Tamás, a jegybankelnök unokatestvére. Szemereyvel az MNB elnöke jóban van, együtt hajózták végig a Kék Szalag verenyt Szemerey hajóján. A Növekedési Hitelbank amúgy bankjával egy másik Matolcsy rokon, Száraz István cégét, a New Wave Productions-t is mehitelezte, hogy az meg tudja vásárolni az Origo-t. 

Matolcsy Ádám a 444-nek azt mondta, az egyre több külföldi megrendelés miatt kellett bővíteniük a termelést, erre pedig az volt a legjobb megoldás, ha vesznek egy gyárat. Hogy mennyi hitelt kaptak ehhez, azt viszont nem árulta el.