Egyesítették Ivo Sanader és Hernádi Zsolt perét

2015.12.23. 18:28

A zágrábi bíróság szerdán egyesítette Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt Mol-vezér perét, írja az MTI. A döntésre már lehetett számítani, mivel a két per párhuzamosan futott, de lényegében ugyanazt az ügyet tárgyalja. A testület azzal indokolt, hogy a két eljárás ugyanazokra a bizonyítékokra alapszik, és mindkét ügy azonos fázisban van, ezzel pedig megteremtődtek a feltételek a peregyesítéshez.

Sanadert azzal vádolja a bíróság, hogy a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA felett. Hernádi pere, amelyben vesztegetéssel vádolják, még februárban meg kellett volna kezdődjön, de a bíróság elhalasztotta, mert Hernádi ügyvédei azt kérték a bíróságtól, hogy ügyfelük számára is érthető nyelvre fordítsák le a vádakat, a legfelsőbb bíróság ugyanakkor még nem hozott döntést az ügyben. A Mol számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem.

A két ügy egyesítését Sanader ügyvédei kérték, mert szerintük eleve értelmetlen volt azokat külön kezelni. A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezután eljárásbeli hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. Az alkotmánybíróság júliusban hatályon kívül helyezte az ítéletet, és újratárgyalást rendelt el. Ivo Sanader november végén a börtönt is elhagyhatta, ahol közel 4 évet töltött előzetes letartóztatásban.

Hernádi Zsoltot továbbra sem érik el a horvátok. Kiadatását először 2013-ban kérték a horvát hatóságok, mert a magyar üzletember állításuk szerint nem jelent meg Zágrábban egy tárgyaláson. Ezt a Fővárosi Törvényszék arra hivatkozva utasította el, hogy olyan ügyben adtak ki elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, amelyben a magyar ügyészség már vizsgálódott, és amelyet bűncselekmény hiányában még 2012-ben megszüntettek. A horvát illetékesek úgy döntöttek, ez nem befolyásolja a Mol elnöke elleni horvátországi eljárást, így az folytatódhat. Hernádi Zsolt az Interpol internetes körözési listájára is felkerült, de nemrég lekerült róla. Horvát sajtóértesülések szerint a Zágráb megyei bíróság illetékes testülete újabb európai elfogatóparancsot fog kérni a Mol elnök-vezérigazgatója ellen.