Ezek a legjobb pezsgők a Nébih szerint

2015.12.28. 14:26

Csak a jelöléssel voltak problémák a Nébih szilveszter előtti nagy pezsgőtesztjén, a vizsgált 30 terméknél élelmiszer-biztonsági gondokat nem találtak.

Fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi minőségi száraz, 0,75 l kiszerelésű tételeket. Számos vizsgálatnak vetették alá a pezsgőket: sűrűséget, tényleges- és összes alkoholtartalmat, hamu- és cukortartalmat, valamint ólom-, réz- és vastartalmat, ochratoxin és növényvédőszer-maradéktartalmat is mértek. A pezsgők beltartalmi és élelmiszer-biztonsági jellemzői minden esetben megfeleltek az előírásoknak.

Több mint illatos buborék – Minőségi száraz pezsgőket tesztelt a NÉBIH

A címke jelölését is ellenőrizték. Itt akadtak azért pontatlanságok, a vizsgált 30 ital közül 17 estben találtak a hivatal munkatársai jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukor kategóriát.

Kóstolókat is tartottak, ahol a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, ízét, zamatát is pontozták. A rangsor alapján a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken lett az első. Második helyezett lett a Törley Casino Sec és a spanyol Freixenet Cordon Negro Brut-Cava. Harmadikként a hazai gyártású Kreinbacher Prestige Brut és az Olaszországból származó Bortolomiol Prosecco Miól Brut Treviso Treviso - DOC végzett. A tesztről itt olvashatnak hosszabban.