Mátyás
-6 °C
1 °C

FHB: 4,5 milliárddal emelik az alaptőkét

2015.12.28. 20:06

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. hétfői rendkívüli közgyűlésén a részvényesek megszavazták, hogy az igazgatóság megemelheti az alaptőkét maximum 4,45 milliárd forinttal - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A bank MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hitelintézet igazgatósága a felhatalmazás alapján úgy döntött, hogy a tőkeemelést  új részvények zárt körű kibocsátásával hajtják végre.

Az új részvényesek a kibocsátandó új részvények átvételéről szóló nyilatkozatot legkésőbb 2015. december 30-ig tehetik meg, illetve ugyanezen napig fizethetik ki, utalhatják át a társaságnak az új részvények kibocsátási értékét.    

A tőkeemelést korábban a piaci és szabályozói környezetváltozásokkal indokolta az FHB. A tőkehelyzet rendezését egyrészt szükségessé tették a Magyar Nemzeti Bank új előírásai, amelyek 2016. január 1-jétől a tőkekövetelmények kalkulációjára vonatkozó szigorúbb számítási módokat vezetnek be. Másrészt a 2015 júniusában elfogadott Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutató (JMM) bevezetése miatt új üzleti lehetőségek nyílnak a jelzálogbank klasszikus alaptevékenysége, a refinanszírozás számára. Az FHB arra számít, hogy a takarékszövetkezeti integrációba tartozó társaságokon kívül a hitelintézeti piac más szereplői számára is nyújthat refinanszírozást.

A társaság igazgatóságának döntéséhez a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról és egyes gazdasági tárgyú jogszabályok módosításáról szóló 2013. évi törvény vonatkozó bekezdése alapján a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. igazgatósága hozzájárult.

A november közepén kiadott gyorsjelentés szerint az FHB Csoport 502 millió forint konszolidált adózott veszteséget könyvelt el 2015 harmadik negyedévében az egy évvel korábbi 7,190 milliárd forint veszteség után.

A banki különadó és egyéb egyszeri tételek nélkül a bankcsoport adózott vesztesége 1,857 milliárd forint volt az idei harmadik negyedévben, míg egy évvel korábban 1,113 milliárd forint, amit azzal magyarázott a jelentés, hogy a harmadik negyedévben - az elszámolással kapcsolatos feladatok miatt - az adott negyedévre jutó veszteségnél nagyobb mértékű céltartalék felhasználás történt.

Az idei első kilenc havi adózott veszteség 5,797 milliárd forint, a tavalyi első három negyedévi 9,599 milliárd forinttal szemben, míg a banki különadó és egyéb egyszeri tételek nélkül 3,033 milliárd forint az egy évvel korábbi 1,830 milliárd forint után.

A bank konszolidált mérlegfőösszege szeptember végén 748,1 milliárd forint volt, 0,7 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél, és 1,6 százalékkal az egy évvel korábbinál.