Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Csokoládé, vodka és hal felett feszülhet egymásnak Moszkva és Kijev

2015.12.29. 22:43

Ukrajna kész lemondani a Moszkva elleni szankciókról, ha Oroszország eltörli a Kijev elleni élelmiszer-embargót, és teljesíti a szabadkereskedelmi övezetről megkötött szerződést, mondta Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő kijevi évzáró sajtóértekezletén.

Az ukrán parlament a múlt héten fogadott el egy törvényt, amely felhatalmazza a kijevi kormányt, hogy gazdasági szankciókat vezessen be Oroszország ellen Moszkvának a szabadkereskedelmi övezetre vonatkozó döntése és az élelmiszerembargó bevezetése miatt. Petro Porosenko elnök kedden írta alá a törvényt.

Ukrajna most Oroszországgal közös szabadkereskedelmi övezet része, de 2016. január 1-én életbe lép az Európai Unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelemről szóló egyezmény. Moszkva törvényt hozott az orosz-ukrán egyezmény 2016. január 1-től hatályos felfüggesztéséről, és bejelentette, hogy Ukrajnával szemben is alkalmazza az EU-tagállamokkal szemben bevezetett élelmiszerembargót.

Arszenij Jacenyuk korábban azt mondta, hogy ha Oroszország 2016. január 1-én bevezeti a kereskedelmi embargót, Kijev kész hasonló válaszintézkedéseket hozni. Kedden azt mondta, hogy az ukrán kormány azután fogad el határozatot az Oroszország elleni büntetőintézkedésekről, hogy az államfő aláírja a december 24-én elfogadott törvényt, ami időközben meg is történt. A törvény értelmében az ukrán kormány tilalmat vagy korlátozást vezethet be egyes külkereskedelmi műveletekre, illetve megszüntetheti a vámtarifa-kedvezményeket.

Az ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium összeállította azoknak az áruknak a listáját, amelyeknek az Oroszországból történő behozatalára vonatkozó tilalom 2016. január 10-től hatályba léphet. A listán egyebek mellett pékáruk, péksütemények, csokoládé-bonbonok, hús, hal, kávé, fekete tea, gyermekélelmiszerek, füstszűrős cigaretta, sör, vodka és egy sor más termék szerepel, írja az MTI.

Jacenyuk sajtótájékoztatóján főként gazdasági kérdésekkel foglalkozott. Mint mondta, Ukrajna 10 milliárd dolláros hitelt vár a Nemzetközi Valutaalaptól 2016-ban. Jacenyuk 2 százalékos növekedést vár az ukrán gazdaságtól 2016-ban. Valerija Hontareva, az ukrán jegybank elnöke korábban azt mondta, hogy az IMF és más nemzetközi szervezetek, illetve partnerországok az idén összesen több mint 11 milliárd dolláros hitelt nyújtottak Ukrajnának.