Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A lengyelek egymilliárd eurót szednek be a bankoktól

2015.12.30. 10:05

Megszavazta a bank- és biztosítási adóról szóló törvényt a lengyel parlament alsóháza. A február elejétől hatályos adók a tervek szerint 1,04 milliárd eurónak megfelelő bevételt hoznak majd a lengyel költségvetésnek, írja az MTI.

A törvényt az abszolút többséggel rendelkező kormányzó Jog és Igazságosság párton kívül a harmadik legnagyobb parlamenti csoport, a Kukiz´15 többsége,  és a jelenleg ellenzéki Lengyel Parasztpárt szavazta meg. Ellene szavazott a két másik ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform, valamint a Nowoczesna párt.

A bankok és a biztosítók eszközeire kivetendő 0,44 százalékos adó a 4 milliárd zlotynál (0,93 milliárd eurónál) magasabb mérlegfőösszeget kimutató hazai és külföldi bankokat, valamint a 2 milliárd zlotynál (0,47 milliárd eurónál) magasabb eszközértékekkel rendelkező biztosítókat terheli majd. Az előterjesztők az említett küszöböt a kisebb, "a pozitív konkurenciát elősegítő" pénzintézetek szerintük szükséges védelmével indokolták. A bankadó nem írható le az adóalapból.

Az új adótól 4,4 milliárd zlotyt (1,04 milliárd eurót) érő költségvetési bevételt várnak, de ez még így is 400 millió zlotyval kevesebb, mint ami a parlamenti viták során módosított eredeti változatban szerepelt. Az új adók kivetése a PiS szerint kiegyensúlyozza a lakosság adóterheit, amelyeket különösen az utóbbi években megemelt áfa jelent. Az előterjesztők azzal is érvelnek, hogy a lengyelországi bankok a nyugat-európai pénzintézeteknél magasabb szolgáltatási díjakat, nagyobb hiteldíjakat számítanak fel, a jövedelmezőségük pedig viszonylag magas. A Moody's előrejelzése a tervezett különadókat kockázatosnak tartja a lengyelországi bankok jövedelmezőségére nézve.

A bankadóból származó bevételből a PiS mindenekelőtt a népességfogyás megfékezésére irányuló családtámogatási tervét akarja fedezni: jövő év áprilisától minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatást fizetnek majd ki. A bankszektor nevében nyilatkozó szakértők szerint az új jogszabály korlátozni fogja a bankok hitelezési tevékenységét, a pénzintézetek az adót áthárítják az ügyfelekre, illetve a szolgáltatások árának emelésével tartják majd szinten a jelenlegi árrést.

Mateusz Morawiecki kormányfőhelyettes és fejlesztési miniszter a keddi parlamenti vita során azt mondta, hogy a bankok közötti konkurencia gátat szab az ilyen lépéseknek. A törvényt még jóvá kell hagynia a parlamenti felsőháznak és a lengyel államfőnek. A lengyel kormány márciustól a nagy kereskedelmi hálózatokra is adót vetne ki, az erre vonatkozó törvényjavaslatot jelenleg dolgozzák ki.