Az elhízott állam miatt nem nő a fizetésünk?

2015.12.30. 07:40

Csökkenteni kell az élőmunka terheit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint, mert a jelenlegi állami jövedelem-elvonási rendszer gátja egy nagyobb arányú bérreformnak.

Dávid Ferenc az MTI-nek azt mondta: most 100 ezer forint bruttó bér a munkaadónak a járulékok miatt 128,5 ezer forintba kerül, míg a dolgozó 65,5 ezer forintot kap kézhez. Vagyis egy forint nettó bér kifizetése csaknem egy forint állami elvonással párosul.

A főtitkár egyetért azzal, hogy a minimálbér nettó értékét közelíteni kell a létminimumhoz, ez tisztességes törekvés a szakszervezetek részéről, de a jelenlegi adó- és járulékkörnyezetben a munkaadók nem tudják vállalni. A közszféra túlfoglalkoztatása kiemelkedően nagy kiadás az államnak, amit csak túlzott adóztatással lehet egyensúlyban tartani.

Amíg ezt a kiadást nem mérsékli a kormány, addig nem tud adót és járulékokat csökkenteni, amire pedig a vállalkozói szférának szüksége volna. Egy olcsóbb, hatékonyabb államot a gazdaság jobban tudna működtetni - mondta.