Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Megmagyarázza a MÁV, miért nőtt vezetőinek béralapja két és félszeresére

2016.01.02. 17:58

A MÁV-nál is érzik a felháborodást, ami a társaság vezetőinek béremelése miatt tört ki a társaságnál, ezért az MTI-n kiadott közleményben magyarázzák el, mi is a helyzet a vezetői bérekkel. Először azt hangsúlyozzák, hogy vezetőik béralapja egy kormányrendelet miatt ugrott két és félszeresére. Utána gyorsan rátérnek arra, hogy az egyszerű alkalmazottak is jól jártak. Ilyen jól:

  • MÁV-csoportnál a vállalat vezető állású munkatársai nem vettek fel sem prémiumot, sem jutalmat az év végén, miközben a többiek félhavi alapbérnyi bónuszt kaptak karácsony előtt, ami 4,2 százalékos bérfejlesztésnek felel meg.
  • Ezen felül 2016-ban jön egy 0,5 százalékos differenciált bérfejlesztés, illetve a jelenlegi 2 százalékon felül az alapbér további 0,5 százalékának megfelelő mértékű nyugdíjpénztáritagdíj-kiegészítés. 
  • Ezen felül 

a vezetőség támogatja a vasutas életpályamodell kialakítását, és a munkavállalók jövedelmi helyzetének javítását a fluktuáció csökkentése és a munkaerő-állomány megtartása érdekében.

Ez a vasúti dolgozók képzésében, és kedvező munkába-állítási feltételekben nyilvánul meg. 

Hogy miről nem szól a terjedelmes közlemény? Az eredeti problémáról: sokan sérelmezték, hogy a MÁV-ot -több nagyvállalattal együtt - egy kormányrendelet átsorolta a "pénzügyi szolgáltató" kategóriába, ezzel 

kétmillió forintról ötmillióra emelte a vezetők maximális alapbérét.