Állami banktól kap hitelt Garancsi István a Kopaszi-gát megvételéhez

2016.01.04. 13:07

A Válasz.hu értesülése szerint cégbíróságon fellelhető adatok alapján a Garancsi István (a Videoton fociklub elnöke, Orbán-közeli építési vállalkozó) érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik cége, a Property Market Kft. két és félszer nagyobb kölcsönt – 52 millió eurót, mintegy 16,5 milliárd forintot – kapott a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó állami tulajdonú Magyar Export-Import Banktól (Eximbank) a Kopaszi-gát megvételéhez, mint amekkorát nemrég Andy Vajna cége kapott a TV2 megvásárlásához.

A kormány új lakáspiaci programjának keretében a három gyereket vállaló családok 10+10 milliós állami támogatást kapnak, ha legalább 90 négyzetméteres új lakást vesznek. Arról viszont egyelőre csak 2016 első negyedévében közöl részleteket a cég, hogy pontosan milyen lakásokat építenek majd, de ha megfelelnek majd az állami program feltételeinek, akkor Garancsi cége gyakorlatilag nem bukhat ezen az üzleten.

Az Eximbank eredetileg csak magyar exportőröket segíthetett hitelekkel, de egy törvénymódosításnak köszönhetően 2014. január 1-től belföldi székhelyű gazdálkodó szervezetek nemzetközi versenyképességet javító beruházásaihoz, forgóeszközigényeihez is forrást biztosíthat.

A Market-csoport egyik cége az eddig tulajdonos Mota-Engil, Finibanco és Estia portugál cégek alkotta vállalatcsoporttól vette meg a Kopaszi-gátat. Az új tulajdonos ígérete szerint a Kopaszi-gát parkot változatlan feltételekkel üzemelteti: a terület a továbbiakban is a fővárosi lakosság kikapcsolódását szolgálja majd, az eddig használaton kívüli területeken pedig lakó- és irodaövezet kialakítását tervezik.

A terület kisebbségi tulajdonosa Kóbor Miklós a River Dunainvest Kft.-n keresztül. Kóbor korábban a Bajnai Gordon vezette Wallis tranzakciós igazgatója volt, és később Lepp Gyula, volt SZDSZ-es politikus volt az üzleti partnere. Lepp sógora Kóka János, szintén SZDSZ-es volt gazdasági miniszter.