Az állam terjeszkedik a Gránit Bankban, Demján eladta részvényeit

2016.01.05. 23:13

A Gránit Bank 3,1 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre 2015. december 30-án, amiből 1,4 milliárdot a Pannónia Nyugdíjpénztár, 1,7 milliárdot a magyar állam állt, amely már a részvények 49,97 százalékát birtokolja – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleményéből. A tőkeemelés után a bank saját tőkéje most már meghaladja a 8,1 milliárd forintot.

A magyar állam 2013-ban vásárolt 49 százalékos részesedést a bankban, most, hogy 1,7 milliárdnyi közpénzt még beletoltak, még mindig kisebbségben maradnak. Így ugyanis épp 49,97 százalékos lett az állami részesedés. Az NGM az újabb milliárdos tőkeinjekcióról azt mondta, hogy 

a részvénycsomagot pénzügyi és gazdaságpolitikai szempontból is sikeres befektetésnek tekintjük.

Hoztak előtte gyorsan törvényt rá

A Pannónia Nyugdíjpénztár az eddigi szabályozás szerint nem szerezhetett volna tulajdont a Gránit Bankban, egy december 17-én hatályba lépett rendeletmódosítás viszont lehetővé teszi, hogy ne csak nyilvánosan forgalmazott részvényt vásárolhassanak a nyugdíjpénztárak, hanem éppenséggel tőzsdén kívüli bankot is. A rendeletmódosítás kifejezetten a Gránit Bankra szabottnak, ha úgy tetszik, Lex Gránit Banknak tűnik, írja a Portfolio.

A második legnagyobb részvényes Hegedüs Éva, aki Demján színre lépése óta vezérigazgatója és igazgatóságának alelnöke, ő most a részvények 33,8 százalékát birtokolja. Demján ugyanis eladta most neki a részesedését. Igaz Demján a bank örökös, tiszteletbeli elnöke marad, és a felügyelő bizottság elnöke is marad Nyúl István, Demján régi, bizalmas üzlettársa. 

Az igazgatóság elnökének is Hegedüs Évát választották most meg.

A Gránit Bank 150 milliárd forint feletti mérlegfőösszeggel és nagyjából 100 milliós nyereséggel zárt a közleményük szerint tavaly.