Feleannyi cég alakult tavaly, mint öt éve

2016.01.08. 13:08

Negyedik éve folyamatosan gyengül a cégalapítási kedv Magyarországon, amelynek eredményeként 2015-ben az előző évinél 16 százalékkal kevesebb, alig 25 ezer új vállalkozás alakult – hívja fel a figyelmet a Bisnode nemzetközi cégminősítő.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott Bisnode elemzésben szerint az új cégek alakulásának csökkenése mellett az elmúlt években egyre nagyobb számban törölnek társas vállalkozásokat.

2015-ben több mint 50 ezer cég szűnt meg, 20 százalékkal, 9200-zal több, mint az előző évben.

A Bisnode adatai szerint 2014-ben még közel 536,9 ezer társas vállalkozás működött Magyarországon, míg jelenleg 527,5 ezer.

A csökkenő trend ellenére akad néhány iparág, ami az országos átlagon felül teljesített. Az ingatlan szektorban 6,6 százalékkal nőtt az új alapítású cégek száma 2015-ben, ám ez még így sem tudta ellensúlyozni a megszűnéseket, ami végül 1,23 százalékos cégszám-csökkenést eredményezett. A működő cégek számát tekintve alig néhány ágazat - a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vegyipar - zárta magasabb cégszámmal az évet, és ők ezek is csak minimális - 1 százalék alatti - növekedést tudtak felmutatni.

Legnagyobb arányban a textiliparban, a nagykereskedelemben, a papíriparban és az építőiparban csökkent a cégek száma, mely meghaladta a 3 százalékot. Az elemzés szerint a cégek számának csökkenése várhatóan 2016-ban is folytatódik, de a csökkenés üteme lelassul. A cégalapítási szabályok szigorítása - szigorodó jegyzett tőkekövetelmények - továbbra sem kedvez a vállalatalapítási kedv javulásának, ugyanakkor elősegíti egy tőkeerősebb gazdaság, pénzügyileg stabilabb vállalati szféra kialakulását - írták.  • Tippek
  • Személyi kölcsön