Állami résztulajdonú bank hitelezte a keszthelyi kikötőt üzemeltető céget

2016.01.11. 15:45

Az ötven százalékig állami tulajdonban lévő Gránit Bank 450 millió forintos hitelt adott 2014 decemberében az önkormányzati tulajdonban lévő Keszthelyi Yachtkikötő Üzemeltető Egyszemélyes Kft.-nek, írta az Átlátszó.hu. A város ezután egy héttel adta el a kikötőt az akkor még Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Nyugati-medence Kikötőfejlesztő nevű cégnek.

Orbán Viktor miniszterelnök vejének azóta már papíron semmi köze a kikötőfejlesztőhöz, kiszállt a vállalatból, az újonnan részvénytársasággá alakuló yachtkikötő részvényesei között azonban továbbra is ott van a Fidesz-közeli termálfürdő beruházó Aquaplus Kft., és az eximbankos-mehibes cégvezető, Peresztegi Márton érdekeltsége, a Marathon Kft. is.

Vezérigazgatója pedig Péter Zsolt Miklós, aki korábban az Elios Innovativ Kft.-t, vezette. (Az Elios szintén Tiborcz érdekeltség volt, később azonban a vállalkozó kiszállt, mert a sajtóban sokat támadták, amiért a cége sorra nyerte a közbeszerzéseket.)

A részvénytársasággá alakult Keszthelyi Yachtkikötő székhelye 2014 december 9-ig a tóparti önkormányzatoké volt, december 11-én a földhivatal két jelzálogot is az ingatlanra vezetett, majd a fideszes vezetésű keszthelyi önkormányzat december 15-én adta el a céget. A hiteleket a Gránit Bank nyújtotta, amelyben az állam 49,9 százalékban tulajdonos.