Módosította a földtörvényt, aztán megnyert 15 hektárnyi földet

2016.01.11. 16:45

Győrffy Balázs fideszes képviselő azután nyert 15 hektárnyi földet Veszprém megyében, hogy már a licitek idején beadott egy törvénymódosító javaslatot, ami alapján az új tulaj jogosulttá válik arra, hogy felemelje a bérleti díjat - írja a Blikk.

A Blikk kérdésére, hogy nem érzi-e visszásnak, hogy az elfogadott módosítóval saját magát hozta jobb helyzetbe, Győrffy azt válaszolta, hogy célja az volt, hogy végre igazságos legyen a földhaszonbérleti rendszer, mert a botrányosan alacsony haszonbérleti díjak szerinte nem voltak méltányosak.

Győrffy két olyan területre licitált, ahol a bérlő az általa is emlegetett 580 forintos bérleti díjat fizeti. Mivel a parlament még aznap elfogadta a javaslatot, amikor Győrffy megnyerte az árverést, a képviselő öt-hatszorosára emelheti a díjat, ahogy arra a parlamenti beszédében is célzott, így pedig évi egymilliós pluszjövedelme lehet a földből.

Győrffyn kívül más fideszes képviselők rokonai is sikeresek voltak az árveréseken: Farkas Sándor felesége, Farkasné Márton Katalin például 46 hektárnyi birtokot nyert 49 millió forint értékben Csongrád megyében.

Nemrég L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége is földbirtokos lett, Nadapon és Seregélyesen vásárolt be 30 millió forintért. Az igazi Orbán-közeli nagyágyú viszont a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc volt, aki családjával a fél környéket behúzhatta. De jól szerepelt Orbán veje, Tiborcz István is, majdnem 300 hektár földet nyertek el a mostani, zártabb rendszerű földárveréseken.