Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Szombaton vizsgálódni kezdett, hétfőre rendezte az elmaradt béreket a kincstár

2016.01.11. 13:37

Sikerült rendezni a bérekkel kapcsolatos korábban felmerült panaszokat, ugyanakkor továbbra is folyamatosan lehet jelezni az esetleges problémákat - mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Az államkincstár szombaton ígérte meg, hogy egyesével kivizsgálja az állami szférában dolgozók esetleges, bérekkel kapcsolatos panaszait. A közleményből az következik, hogy egy nap alatt rendezték azoknak a könyvtárosoknak, tűzoltóknak, szociális munkásoknak, bölcsődéi dolgozóoknak a problémáját, akik a decemberi bérüknek csak töredékét kapták meg karácsony után vagy az új évben.

Dancsó azt mondta, a kira.info@allamkincstar.gov.hu e-mail címre érkező bejelentéseket haladéktalanul kivizsgálja az államkincstár.

Az elnök emlékeztetett, hogy a Magyar Államkincstár csaknem 900 ezer, az állami szférában dolgozó munkavállalónak végzi a bérszámfejtését már évek óta. Tavaly szeptember 1-jével egy új, az úgynevezett központosított illetményszámfejtési rendszerre (kira) tértek át. Azt mondta, az átállás során lehetségesek eltérések, ráadásul egy szokásjogot is megváltoztattak, a tárgyhavi számfejtés eredményeként a munkavállalók adott hónap ötödikéig, illetve tizedikéig kapják meg illetményeiket. A változtatás által ugyanakkor az államnak nem kell megelőlegezni egy hétre a béreket, ami éves szinten 2 milliárd forintos megtakarítás a központi költségvetésnek.

Az idén 20 éves államkincstár a jövőben az illetményszámfejtő és a számlavezető rendszerét, valamint az értékpapír kereskedést is megújítja. A MÁK mintegy 800 milliárd forintos állampapír-állományt kezel, az állampapír rendkívül népszerű megtakarítási forma, így az államkincstár célja, hogy minél több helyen jelen legyen az országban fizikailag, illetve a modern kor eszközei segítségével online és telefonon is - mondta.