Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Ausztria: Meglepően jól képzett a szír és iráni menekültek többsége

2016.01.12. 15:40

Az Osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat (AMS) felmérése szerint iskolázott és jól képzett az országba érkezett szír és iráni menekültek többsége, írja a Standard.

Az AMS tavaly augusztus és december közepe között 900 menekültet kérdezett meg iskolai végzettségéről. A várakozásoknak megfelelően a legjobb képzettséggel a szír és iráni menekültek rendelkeznek. A legkevésbé kvalifikáltnak az afgán menekültek számítanak. 

A részleteket nézve az egyes országokból érkezők között jelentős különbségek tapasztalhatók. Még az AMS vezetője is meglepőnek nevezte, hogy az irániak 90 százalékának a kötelező (általános) iskolánál magasabb szintű végzettsége van. A szíreknél ez az arány 70 százalék.

Míg átlagosan minden harmadik Szíriából érkezett migránsnak van érettségije, az irániaknál ez az arány több mint 40 százalékos. Magas a felsőfokú végzettségűek aránya az iráni, a szír és az iraki menekültek körében –  az iráni menekültek 40 százalékának van valamilyen diplomája.  A szírek között a felsőfokú végzettségűek és érettségizettek aránya még magasabb is, mint az osztrák átlag. 

A menekültek körében a nők átlagosan magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, mint a férfiak. Különösen figyelemreméltó, hogy a szír nők több mint egyharmadának, az irániaknak pedig 42 százalékának van valamilyen felsőfokú végzettsége. 

Ezzel szemben az afgánok egyharmada semmilyen iskolát nem látogatott. Közülük ugyan sokan egyéni úton valahol tanultak olvasni, így is minden tizedik afgán menekült analfabétának számít. 

Johannes Kopf, a munkaerőpiaci szolgálat vezetője szerint a menekültek elhelyezkedési esélyei annál magasabbak, minél jobb képzettséggel rendelkeznek. Ettől függetlenül hiba lenne azt gondolni, hogy a menekültek integrációja könnyű lesz. A menekültek jelentős része ugyanis egyelőre nem beszéli a nyelvet, és mivel szociális kapcsolataik is alig vannak, nehezen fognak munkát találni. Nehezíti a helyzetet az is, hogy sok menekült a háborús élmények miatt traumatizált.

Tavaly 17 300 álláskereső menedékkérőt tartottak nyilván, erre az évre további 30 ezer munkát kereső menekülttel számolnak Ausztriában.