Döntött az emberi jogi bíróság: főnöke nyugodtan olvasgathatja az ön levelezését!

2016.01.13. 12:19

Nem jogsértő, ha a cég megfigyeli az alkalmazottak levelezését – döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy román panaszos ügyében.

Romániát egy bukaresti mérnök, Bogdan Barbulescu panaszolta be Strasbourgban, miután a román bíróságok elutasították korábbi munkáltatója ellen indított keresetét, amelyben azt állította, hogy megsértették emberi jogait. Barbulescu 2004 és 2007 között értékesítőként dolgozott egy magáncégnél, ahol a munkáltató azt kérte, hogy a munkahelyi levelezéshez hozzon létre egy Yahoo Messenger–fiókot – írta az esetről az MTI.

A cég 2007 júliusában közölte a mérnökkel, hogy levelezését egy héten keresztül megfigyelték, és kiderült, hogy az internetkapcsolatot magáncélra használja. Mikor ezt Barbulescu tagadta, a cég rendelkezésére bocsátotta a testvérével és jegyesével folytatott csetelésének átiratát. Barbulescut 2007 augusztusában kirúgták.

A kirúgott mérnök beperelte volt munkáltatóját, szerinte titkos megfigyelése alkotmányos, illetve emberi jogait, levéltitokhoz való jogát sértette. Miután a román bíróságok elutasították panaszát, a strasbourgi bírósághoz fordult. Az EJEB mostani végzése szerint Románia nem sértette meg sem Barbulescu tisztességes tárgyaláshoz való jogát, sem a magán- és családi élet tiszteletben tartásához fűződő jogát. 

Az európai bíróság szerint nem észszerűtlen, ha egy cég ellenőrizni akarja, hogy az alkalmazottai szakmai munkájukat végzik munkaidőben, ráadásul a cég sejtette, hogy személyes kommunikáció van az üzenetekben, ezért nézték meg azokat.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete azokra az országokra érvényes, amelyek aláírták az Az emberi jogok európai egyezményét, amit Magyarország is aláírt, így itt is megfigyelhetik a munkáltatók a munkavállalók online kommunikációját.