Kázmér
-2 °C
15 °C

Élete végéig törleszthet a milliárdos sárga csekket kapó István

2016.01.14. 15:48 Módosítva: 2016.01.14. 17:57
Megszületett a Kúria ítélete az egymilliárdos sárga csekk ügyében, értesült az Index. A felperes ügyvédje elmondta: a Kúria hatályában fenntartotta a szegedi közigazgatási és munkaügyi bíróság ítéletét. A keresetet indító István összesen másfél milliárd forintot vett fel egy vállalkozás megbízottjaként fél éven keresztül különböző bankfiókokból. A Kúria döntése értelmében az általa felvett pénz az ő személyi jövedelemadó-alapját képezte, mert a férfi a korábbi bírósági eljárás során nem tudta bizonyítani azt, hogy a pénzt átadta a cég ügyvezetőjének.

István azzal védekezett, hogy stróman volt, meghatalmazással vette fel a pénzt, amit azonnal át is adott a cég ügyvezetőjének. A cégbe azonban nem jelentették be, és a bíróság szerint nem tudta igazolni, hogy a pénzt valóban átadta. Debreczi Géza ügyvéd elmondta: a döntésnek súlyos következményei vannak nemcsak a strómanokra, hanem az átlagember életére is. 

„Ha valaki a nagymamája kérésére, az ő kártyájával felveszi a nyugdíját, de a nagymamája később nem tudja pontosan megmondani, mikor, hogyan és milyen összeggel számoltak el,  és ezt nem tudja máshogy igazolni, ez alapján neki kell adózni a pénzből” – mondta Debreczi, hozzátéve, hogy István ügyéről az után tud bővebben nyilatkozni, hogy a Kúria írásos indokolását kézhez kapja.

Le vagyok döbbenve, nem tudom, mihez kezdjek.

– mondta az Indexnek a döntés után István, aki most azon aggódik, beteg nagymamáját, akit ő ápol, hogy fogja megkímélni a döntés okozta stressztől. Az ügyben a Kúria döntése után sem az Alkotmánybírósághoz, sem Strasbourghoz nem lehet fordulni. Így minden jel szerint élete végéig törlesztheti a pénzt, melyet automatikusan vonnak a fizetéséből.

Az egymilliárdos stróman-ügy

„Rám húzzák, hogy stróman voltam, és beismerem, igazuk van, de rám fogják verni most az egész balhét?” – kérdezte még korábban István (akinek nem ez a valódi neve), és úgy tűnik, igaza lett. Történetéről az Index írt először, miután kézhez kapott három, összesen egymilliárd forintot meghaladó összegű sárga csekket.

ckep

Istvánt elmondása szerint strómannak használta egy kétes építőipari cég, ahova be sem jelentették soha. Megbízottként a cég számlájáról fél év alatt összesen másfél milliárd forintot vett fel, de nem tudja igazolni, hogy ezt átadta a cég képviselőjének. A NAV az ő vagyongyarapodásának tekinti az egész kivett összeget, és az összes elmaradt adót és bírságot (összesen 1 005 386 709 forintot) Istvántól követeli.

A cég körül minden csupa rejtély: a tulajdonos és az ügyvezető (mindketten külföldi állampolgárok) sem végezhetett volna gazdasági tevékenységet Magyarországon. Több érintett eltűnt, mások azzal védekeznek, hogy visszaéltek az adataikkal. A vagyongyarapodás 2014 végén elévült, tehát az igazi haszonélvezőket már nem vehetik elő. István ügyét azonban még időben elővették, így neki felelnie kell. A részleteket korábbi cikkünkben olvashatja.