Egyre többen akarnak örökre külföldre menni

2016.01.14. 09:17

A Tárki tavaly októberi felmérésének friss adatai alapján nem változott az országot elhagyni kívánó magyarok aránya, csak átalakult a szerkezetük. Megint nőtt azoknak az aránya, akik örökre itthagynák Magyarországot, és csökkent azoké, akik csak hosszabb-rövidebb időre mennének külföldre.

20160111 2.png

Összesen a lakosság 15 százaléka menne el, köztük különböző jellemzők alapján magasabb:

  • a dél-alföldiek és dél-dunántúliak aránya 
  • a diplomával és az érettségivel rendelkezőké
  • a tanulók (67 százalékuk menne el, ami nagyon sok) és a munkanélküliek aránya, 
  • akik nem tudják, hogy elmennének-e szavazni
  • akik országon belül is könnyebben hajlandóak lennének költözni
  • és akik nagyon optimistán vagy pesszimistán látják a saját anyagi helyzetük jövőjét

Pártpreferencia alapján a fideszesek és az MSZP-sek jóval inkább maradnának, a bizonytalanok, a válaszmegtagadók és a jobbikosok inkább itthagynák Magyarországot. A Tárki szerint viszont emögött életkori sajátosságok hatása húzódhat, azaz előbbiek egyszerűen inkább idősek.

A tanulók durva elvándorlási szándékai mögött az oktatási rendszer átalakítása játszhat szerepet Sík Endre, a Tárki kutatója szerint, írja a Világgazdaság. Szerinte a jövőt illető bizonytalanságtól sokan tartanak, és a legtöbb kutatás alapján a családalapítás nehézségei is szerepet játszanak a kivándorlásban.

Az örökre kivándorlást tervezők aránya különösen 2015 elején ugrott hatalmasat, akkor a korábbi kétszeresére ugrott az érték. Ezen csoport aránya kicsit távolabbról nézve 2005-ig alig változott, majd 2014-ig 5–6 százalék között ingadozott.