Emőke
-4 °C
9 °C

És Ön venne olimpiarészvényeket?

2016.01.14. 06:58 Módosítva: 2016-01-14 09:05:15
Tőzsdére vinné a 2024-es budapesti olimpia szervezőbizottságának részvényeit Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiai Mozgalom vezetője, korábbi tőzsdeelnök.

Az olimpiai projekt cég élettartama nyolc évre korlátozódna, állami és önkormányzati vagyon biztosítana garanciát a részvények tőkerészére, valamint kötvényként működő értékpapírt vásárolhatnánk – ismertette elképzelését Szalay-Berzeviczy Attila a Budapesti Olimpiai Mozgalom vezetője a csütörtöki Heti Válasznak adott interjújában.

A korábbi tőzsdeelnök azzal venné el a támadási felületet az olimpia bírálóitól, hogy tőzsdére vinné az esetleges budapesti rendezésű 2024-es olimpia projektcégét. Így nem lehetne a költségvetési kiadások miatt bírálni a rendezést és az azzal járó beruházásokat. 

Terve szerint 100 ezer forintban korlátozná az egy fő által jegyezhető olimpiarészvényeket. Úgy számolja, így 40-45 ezer háztartás kapna az ötleten. A lakosság 40-45 százaléknyi részvényt vásárolhatna meg, a többi az állam és az önkormányzatok tulajdonában lenne.

Mivel nem hagyományos cégről van szó, nem folyamatosan fizetnének osztalékot, hanem nyolc év után. Becslései szerint a futamidő végén a jegyzők így megnégyszerezhetnék a bevételüket. A bukás esetén pedig az állami garanciával segítenék ki a projektet. A BOM vezetője azt mondja a nyilvánosan működő részvénytársaság a korrupciós kockázatot is csökkentené.

Ön venne olimpiarészvényt?

 • 783
  Semmiképp
 • 235
  Mindenképp
 • 156
  Igen, amint visszakapom a Quaestor-kötvényekből a pénzem
 • 34
  Köszönöm, nekem elég volt a Baumag