Pokorniék is rejtélyes telekbizniszbe fogtak

2016.01.14. 08:18

A XII. kerületi önkormányzat egy hetet adott csak arra, hogy bárki pályázzon a kitűnő helyen fekvő, a Novotel mellett a Csörsz és az Alkotás utca kereszteződésében lévő, 1867 négyzetméteres telekre, írja a Világgazdaság

A kerület szerint jó üzlet lesz

Cikkünk megjelenése után a XII. kerület azt írta:

Az Önkormányzat az ingatlant már második alkalommal hirdeti meg, először több mint egy hónappal ezelőtt kínálta fel megvételre, ugyancsak nyílt licites eljárással, ennek a teleknek a hasznosítása pedig évek óta ismert az ingatlanfejlesztők között.

Az érintett terület évtizedek óta üresen áll. Korábban a négy részből álló területből két telek önkormányzati, kettő pedig fővárosi tulajdonban volt. Miután az önkormányzati telkek, amelyek nem is egymás mellett voltak, így gyakorlatilag értéktelenek és értékesíthetetlenek voltak, közel három évvel ezelőtt megvásároltuk a Főváros két telkét is. Az így kialakult, tisztán önkormányzati tulajdonban levő területet pedig úgy szeretnénk értékesíteni nyílt licites eljárással, hogy a befolyt összeg lehetőleg meghaladja a Főváros felé megfizetett vételárat úgy, hogy közben az önkormányzati telkeket is ezen a sokszorosára megemelt összegen tudjuk értékesíteni. Ez a konstrukció előnyös az önkormányzatnak, mert a jelentős érték- és bevételnövekedés nem egy ingatlanfejlesztőnél, hanem nálunk jelentkezik. Az így befolyt vételárból a 2016-2017-es évben a kerületi Tamási Áron Iskolát szeretnénk majd bővíteni.

Az ingatlannal kapcsolatban a Hill Side Office ingatlanfejlesztő cég már többször jelezte érdeklődését, de miután az értékesítés értékhatára nyílt licites eljárást ír elő, bárki licitálhat a területre az eljárás során.

Legalább 374 milliót vagyis négyzetmérenként 200 ezer forintot kérnek érte, és az igen rövid határidő az önkormányzat szerint normális. A lap által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint viszont kizárt, hogy egy komoly beruházó egy hét alatt mérlegelni tudja egy ilyen nagyobb projekt megtérülését, és normális árajánlatot tudjon beadni. Ezért felmerülhet a gyanú, hogy már lejátszott meccsről lehet szó.

Az önkormányzat azzal védekezett, hogy az önkormányzati ingatlanjaik pályázatánál általában tíz nap a megjelenéstől jelentkezésig nyitva álló idő, és ezt az ingatlant másodszor hirdetik már meg. Mindenesetre az önkormányzat úgy tűnik, hogy maga ellen dolgozik, hiszen ez nem egy sima önkormányzati garázs, hanem egy óriási telek. A lehető legmagasabb árért elvileg arra lenne ösztönözve a hivatal, hogy minél több lehetséges vevőt tudjon érdemben licitáltatni a telekért. 

Konkrét beruházási tervről a lap által megkérdezett iparági emberek nem tudtak. A szállodaépítés elég valószínűtlen, mivel a Művészetek Palotája mellett új kongresszusi központ fog épülni.

Toronyház nem lehet

Az ingatlan legfeljebb 80 százaléka építhető be, legalább 10 százalék zöld felületet kell meghagyni, az épület magassága pedig 15 és 30 méter között lehet, vagyis még éppen a hivatalos toronyházméret alatt kell maradnia. A szintterületi mutató alapján egy legfeljebb 6700 négyzetméter alapterületű épület valósítható meg a telken, írta a lap.

Az irodaház is elég kizárt a lap szerint, mivel a mellette lévő MOM Park egy része is üresen áll, és a lakóépületek is problémásak lehetnek, hiszen az Alkotás utca kiugróan zajos és forgalmas. Egy nagyobb cég székházának viszont jó lehet a telek.

Frissítés: Igazából már kinn is vannak a tervek, úgy tűnik, hogy irodaház fog ott épülni, bár a telek még aukció alatt van. Megkérdeztük mindenesetre Pokorniékat, hogy akkor pontosan hogyan ment a folyamat. És Garancsiék cégét, a Market Építőt is, hogy ők fognak-e nyerni, miután Scheer Sándor fiának fiókjáról valaki feltöltött a nyáron a tervezett irodaház pontos helyéről egy drónos videót a projekt nevével. Ezen a tervezett irodaház szintjeiről a kilátást lehet megnézni.

Csörsz és az Alkotás utca kereszteződése