Ezért nem évül el az egymilliárdos csekket kapó István tartozása

2016.01.15. 15:34
Nem évül el a milliárdos csekket kapó István adótartozása, erősítette meg Ruszin Zsolt adószakértő. Istvánnak van egy lakásrésze, amin jelzálog van, ezért speciális esetnek számít az ügye.

Az egymilliárd forintos csekket kapó stróman ügyében több olvasónk jelezte: úgy tudja, a NAV-tartozások elévülnek öt év után. István esetében azonban nem ez a helyzet.

Jelzálog van az ingatlanon

Istvánnak van egy ingatlanrésze Budapest közelében (az Index is járt a lakásban, miután a NAV szakemberei megállapították, nem találják nála az eltűnt másfél milliárdot, videónkat itt nézheti meg).

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke az Index megkeresésére elmondta: az ingatlanrészre a NAV jelzálogot tett.

Nincs elévülés

Az ingatlan árverezésére minimális az esély, hiszen István csak az ingatlan egy részét tulajdonolja (a másik tulajdonos idős nagymamája, akit ő ápol).

Így viszont a korlátlan ideig zajló végrehajtási/árverezési procedúra miatt nincs elévülés. A törvény kimondja, amíg be van jegyezve egy jelzálog, addig a végrehajtás elévülése nyugszik, azaz nem alkalmazható. (Az adóhatóság legfeljebb a becsült értéke felére viheti le az árat, de ennyiért sincs sok esély, hogy bárki megvenne egy fél ingatlant, amiben a másik tulajdonos lakik.)

Istvánt elmondása szerint strómannak használta egy kétes építőipari cég, ahova be sem jelentették soha. Megbízottként a cég számlájáról fél év alatt összesen másfél milliárd forintot vett fel, de nem tudja igazolni, hogy ezt átadta a cég képviselőjének. A NAV az ő vagyongyarapodásának tekinti az egész kivett összeget, a részleteket korábbi cikkünkben olvashatja.