Judit
3 °C
7 °C

Óriási lyukat üt az olaj az orosz költségvetésen

2016.01.17. 11:39

Jelentősen csökkenti az orosz költségvetés bevételét az alacsony olajár. Anton Szilujanov pénzügyminiszter szerint a jelenlegi olajárakon számolva a költségvetés bevétele 3 ezer milliárd rubellel (11,15 ezer milliárd forinttal) marad el a tervezettől – írja az MTI.

A folyó orosz költségvetés abból indul ki, hogy az orosz exportolaj, az Urals átlagára 50 dollár lesz. Ezzel szemben pénteken ezt az olajfajtát 27 dolláron jegyezték. A költségvetés bevételének majdnem a fele az energiahordozók eladásából származik. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy szükség esetén az idei költségvetési hiányt részben az orosz nemzeti vagyonalap (National Wealth Fund, NWF) forrásaiból fedezik.

A Közel-Keletet is megviseli

Közben a közel-keleti tőzsdéken is komoly eladási hullámot indított be a  a csökkenő olajár. Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára több mint 5 százalékkal csökkent és 12 éves mélyponton, 29,24 dolláron zárt. Az olajfajta ára a héten 13 százalékkal esett.

Az olajpiacon komoly túlkínálat van, ez nyomja le az energiahordozó árát. A helyzetet csak rontja majd, hogy Irán, néhány órával azután, hogy szombaton feloldották a vele szemben alkalmazott nemzetközi szankciókat, máris bejelentette: kész napi 500 ezer hordóval növelni olajexportját.

Vasárnap a legnagyobb vesztes a térségbeli tőzsdék közül a szaúdi volt, az ottani irányadó mutató majdnem 7,5 százalékos mínuszban állt, de 7 százalék veszteséget jelzett a katari börze fő indexe is.  Jelentősen, több mint 4 százalékkal gyengült továbbá az egyiptomi értéktőzsde vezető mutatója. Vasárnap különösen a helyi befektetők adtak el, miután az elmúlt napokban a külföldi befektetők szabadultak az egyiptomi részvényektől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?