2016-tól stabilizálódhat az olajpiac

2016.01.18. 14:20

Az idén már megkezdődik az olaj világpiacán a kereslet és a kínálat stabilizálódása, mivel az alacsony olajárak kiszorítják a piacról a magas költséggel termelőket, olvasható a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) decemberi rendes havi jelentésében.

"A szervezeten kívüli termelők mintegy hét éve tartó, időnként a napi kétmillió hordót is meghaladó világpiaci túlkínálata után a termelő-beruházások visszaesése miatt 2016-ban már megindul a kínálat csökkenése", írja a jelentés.

Az OPEC prognózisa szerint a szervezeten kívüli országok termelése napi 660 ezer hordóval csökkenhet az idén. A legnagyobb visszaesés az Egyesült Államok termelésében lesz, napi 400 ezer hordós csökkenésre számítanak. Csökkenni fog emellett a kanadai, az északi-tengeri és a latin-amerikai kitermelés is az OPEC szerint. Előző havi jelentésében a szervezet még napi 380 ezer hordós termeléscsökkenést jelzett előre az idei évre saját magának, termelése decemberben napi 210 ezer hordóval lett kevesebb.

A tagok közé ismét felvett Indonéziával együtt az OPEC decemberben napi 32,18 millió hordó olajat hozott a felszínre - már ez is jócskán meghaladja az OPEC-olaj iránti keresletet, ami saját prognózisuk szerint az idén napi 1,7 millió hordóval napi 31,6 millió hordóra emelkedik. Hétfőn az olajár már emelkedésnek indult, kora délután a Brent nyersolaj ára 1,80 százalékkal, a WTI nyersolajé pedig 1,33 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben napi kezdőértékénél. Délután egy órakor a Brent olaj ára hordónként 29,46 dolláron, a WTI 30,80 dolláron állt.