A robotok elveszik a munkánkat

2016.01.18. 12:01 Módosítva: 2016.01.18. 13:21

Komoly munkaerőpiaci változások lesznek a következő öt évben a világ fejlett országaiban a mesterséges intelligenciának köszönhetően egy új tanulmány szerint, írja a Reuters. A Világgazdasági Fórum (WEF) hétfőn ismertetett elemzése állítja, 2020-ig akár 5 millió munkahelyet is kiválthatnak a robotok. 

Az ötmillió úgy jön ki, hogy a számításuk szerint összesen 7,1 millió munkahely szűnik meg a mesterséges intelligenciával összefüggésben, ugyanakkor létrejön 2 millió új. A vizsgált 15 országban a világ munkavállalóinak 65 százaléka dolgozik. A változás sokféle területet érint az adminisztratív munkáktól az egészségügyig, de alapvetően azokat a feladatokat válthatják ki a robotok, amelyekben sok az ismétlődő, monoton munkafolyamat. Az állások kétharmada – logikusan – a kevés szakértelmet igénylő irodai munkák piacán fog megszűnni, az újonnan létrejövő munkahelyek pedig a képzettebbek számára lesznek elérhetők.

Ennek kapcsán az is valószínű, hogy a változásnak összességében a nők lesznek a nagyobb vesztesei, akik jóval nagyobb arányban dolgoznak a leginkább veszélyeztetett állásokban. Nemekre külön kiszámolva azt látjuk, hogy míg a férfiaknál három megszűnő munkahelyre egy új jut, a nőknél ugyanez az arány öt az egyhez.

Nem a WEF az egyetlen, amely a munkanélküliség növekedésére számít világszerte: az ENSZ munkaügyi szervezete (ILO) szerint a globális munkanélküliség 11 millióval fog növekedni 2020-ig – ebben benne vannak a mesterséges intelligencia miatt megszűnő pozíciók is.