Társadalmi vállalkozások és startupok pályázhatnak 3,8 milliárdra

2016.01.18. 11:26

A társadalmi célú vállalkozások és infokommunikációs és távközlési startupok támogatására két pályázati felhívás jelenik meg hétfőn a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A kiírás együttes keretösszege 3,8 milliárd forint, írja az MTI-t.

Az új pályázatokat Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára jelentette be hétfőn. A társadalmi célú vállalkozások ösztönzésére és támogatására 1,3 milliárd forint lesz elérhető. A nyertes társadalmi vállalkozásoknak az üzleti modellfejlesztésükhöz szakmai tanácsadást, valamint szakmai szempontok alapján kiválasztott szervezetek esetében mentorálást biztosítanak és segítik a hálózatosodásukat.

Társadalmi vállalkozások azok a nonprofit és civil szervezetek, amelyeknek társadalmi célkitűzéseik mellett üzleti területen megvalósítható céljaik is vannak, és gazdálkodásuk eredményét a társadalmi cél érdekében visszaforgatják. A kiírás célja a már működő szervezetek bázisán új társadalmi vállalkozások létrehozásának segítése, illetve a már működő vállalkozások megerősítése piacképes termékek és szolgáltatások előállításával.

Az infokommunikációs és távközlési (ikt) startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő szakértői, mentori hálózat kialakítására 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A felhívás közvetlen címzettje a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, amelynek programja hozzájárul a kevésbé fejlett régiókban működő infokommunikációs startupok tudásának és kapcsolatainak fejlesztéséhez s az ikt-szektor versenyképességének javulásához. A projekt megvalósításában kiemelt szerepe lesz a mentoroknak, akik helyben segítik a vállalkozások nemzetközi piacra lépését, befektetéshez jutását, az akadályok feltérképezését és elhárítását.