A GE is szívesen beszállna a paksi bővítésbe

2016.01.19. 16:46

A General Electric (GE) szívesen beszállna a paksi bővítésbe, mondta John G. Rice, a GE alelnöke kedden háttérbeszélgetésen, Veresegyházon. Paks II beruházáshoz a GE a teljes turbinaszigetet és a generátort is tudná szállítani, építenének a magyar termelésre és helyi beszállításra. Becslésük szerint 1,5 milliárd dollárt tehetne ki a GE beszállításának értéke.

Az alelnök szerint a magyar kormány és a GE célja egybeesnek, például az oktatás, a versenyképesség, a kapacitásfejlesztés, az exportbővítés területén. 2014-ben a GE Magyarország 1524 milliárd forint árbevételének 99 százaléka exportból származott.

A vállalat 11 gyártóüzemet, 5 kutató-fejlesztő központot és 4 üzleti szolgáltató központot működtet 11 városban, Budapesten, Fóton, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán, Oroszlányban, Ózdon, Veresegyházon, Zalaegerszegen, Tatabányán és Szegeden. A GE több mint 10 000 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, amelyből 9000 az ipari üzletágakban dolgozik, és további 1200 fő pedig a vállalat 2014-ben megnyílt budapesti Globális Üzleti Szolgáltató Központjában tölt be nemzetközi feladatkört.