Nagyon sok pénzt önt a Hollande a munkanélküliség problémájára

2016.01.19. 00:02 Módosítva: 2016.01.19. 00:11

Másfél éven belül több mint kétmilliárd eurót költene munkahelyteremtésre és az állástalanok képzésére a francia kormány, hogy megállítsa a munkanélküliség növekedését - ezt a nagyszabású tervet jelentette be hétfőn Francois Hollande francia elnök. Ráadásul Hollande azt is bejelentette, hogy csak akkor indul a 2017-es elnökválasztáson, ha elfogadják a programját. 

A pénz felét arra költenék, hogy a legalább 250 dolgozót foglalkoztató cégeknek 2 ezer eurót adnak évente minden olyan, legalább fél évre szóló új munkaszerződés után, amiben legalább a minimálbér 130 százalékát vagyis minimum 1482 eurós fizetést ajánlanak a dolgozónak. A pénz másik felét pedig képzési programokra szánják, és arra, hogy legalább félmillió ember vegyen részt átképzési programokban, vagyis kétszer annyi, mint most. 

A pénzt újabb adók vagy járulékok kivetése nélkül, megtakarításokból szednék össze. Emellett tovább lazítanak a munkaidő szabályozásán, maximálják az elbocsátás után járó végkielégítést és nagyobb autonómiát adnának a régióknak a fiataloknak szánt képzési programok kialakításában. 

Persze Hollande ellenzéke már meg is vádolta őt azzal, hogy csak a választásokra átképzésre küldve a munkanélkülieket, hogy jobban nézzenek ki a munkanélküliségi statisztikák. A Sarkozy-féle Köztársaságiak-párt szerint ráadásul ahhoz, hogy tényleg javuljon a helyzet, nem elég félmillió embert képzésre küldeni, de félmillió új munkahely is kell, különben az átképzés után újra mindenki munkanélküli lesz, ezt viszont szerintük Hollande nem tudja megoldani. Sőt, az ellenzék a munkanélküliekkel szembeni sértésnek nevezte az államfő munkahelyteremtési programját.