Németországban betiltották, hogy okostelefonon keresztül kedvezményesen lehessen taxizni

2016.01.19. 19:55 Módosítva: 2016.01.19. 20:19

A Frankfurti Bíróság mai ítéletével betiltotta, hogy okostelefonon keresztül rendelt taxizásokkor kedvezményesen lehessen utazni a Németországban érvényes fix tarifához képest, írta a Thelocal.de.

A bíróság döntése értelmében mostantól az utasok jóval drágábban fognak utazni, az alkalmazás menedzserei pedig 250 ezer eurós büntetésre számíthatnak, de még akár börtönbüntetésre is. Az ítélet még nem jogerős, lehet fellebbezni, de ha így marad, akkor lényegében ellehetetlenítik a legrégebbi német taxirendelő appot, a myTaxit, aminek épp erre a kedvezményre épült az üzleti modellje. 

A myTaxi ellehetetlenítésével egyedül a nagy taxitársaságok jártak jól.

A myTaxi 2011-ben jelent meg Németországban és más német nyelvterületen. Egy év alatt több mint egymillió felhasználót gyűjtött, nem kérdés, hogy az emberek szívesen utaztak vele.

Az appon keresztül felvett rendelésekkel az emberek 50 százalékkal olcsóbban utaztak, mint ha a hagyományos, diszpécseres eljárással rendeltek maguknak autót.

A mytaxit a német taxitársaságok perelték be, ugyanis Németországban is - a magyarhoz hasonlóan - fix tarifával szállították az utasokat, és úgy látták, hogy nem tudnak versenyezni az olcsóbb szolgáltatással. A bíróság szerint a myTaxi miatt versenyhátrányt szenvedtek a taxitársaságok.

A taxis a saját telefonján látta a rendelést, a leggyorsabb pedig lecsapott rá a társaság megkerülése nélkül. Természetesen így az utas is közvetlenül fizetett a taxisnak, a társaság ebből egy fillért sem látott.

A myTaxi bevezetése körüli felháborodásról ebben a cikkben olvashat részletesebben.