7 év alatt 7 milliárd dollárt loptak el a nigériai miniszterek és kormányzók

2016.01.19. 00:21

Csaknem 7 milliárd dollárnyi közpénzt loptak el Nigériában hét év alatt miniszterek, tagköztársasági kormányzók, köztisztviselők, bankárok, üzletemberek, jelentette be Lai Mohammed tájékoztatási miniszter bejelentésére hivatkozva az MTI.

Mint mondta, a 2006-2013 között eltűnt 6,8 milliárd dollárt (csaknem 2000 milliárd forintot) 55 ember lopta el. Az eddigi vizsgálatok alapján 35 millió dollárt négy volt miniszter tett zsebre, 2,65 milliárdot bankárok loptak el, 742 millióval 15 volt tagköztársasági kormányzó rövidítette meg a nigériai államkasszát - mondta a miniszter, de semmiféle bizonyítékkal nem szolgált az adatok alátámasztására.

A tavaly tavasszal tartott elnökválasztáson a muszlim Muhammadu Buhari győzött a hivatalban lévő keresztény államfővel, Goodluck Jonathannal szemben, aki 2001 óta volt elnök. Buhari győzelmét nagyrészt annak köszönhette, hogy megígérte, lesújt a korrupcióra.

Történtek is lépések: legutóbb január elején Nigéria volt védelmi miniszterét, Bello Haliru Mohammedet, pénzmosással és hivatali visszaéléssel vádolták meg. Az ügyészség szerint fiával együtt több mint 300 millió nairát (439 millió forintot) tüntetett el a hadsereg költségvetéséből.