A kormány szerint a taxisoknak van igazuk

2016.01.20. 17:13

A taxisoknak igazuk van, ezért tárgyalást javasol nekik a kormány, arra kérve őket, hogy függesszék fel az emberek életét megnehezítő utcai tiltakozásukat – derült ki Tuzson Bence rövid tájékoztatójából.

Nem tiltják be az Ubert

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációért felelős államtitkára szerint azonban a követelések jogosságának elismeréséből nem következik, hogy be kellene tiltani a tiltakozást kiváltó Ubert. A magyar kormány most ülésezik, megtárgyalta a taxisok követelését.

"Fontos, hogy Magyarországon mindenki egyenlő feltételek mellett folytathassa a személyszállítást" – Tuzson szerint ehhez két út vezethet:

  • szigorítás egy jól végrehajtható szankciókkal ellátott jogszabály révén, vagy
  • a jelenlegi rendszer fellazítása

A kormány a szerdai ülésén az előbbi mellett döntött.

Új szabályozás jöhet

„A kormány tárgyalni fog a taxisokkal, egy hosszú távú, mindenki számára előnyös szabályozás megalkotásáról. A cél, hogy adózási szempontból is végrehajtható szabályozást szülessen" - mondta. A tárgyalásokkal a kormány a nemzeti fejlesztési minisztert bízta meg.

A taxisok részéről Tuzson szerint az érdekképviseletek és a taxis cégeknek kell megegyezni arról, hogy őket ki képviselje. A kormány az érdekképviseletekkel és a cégekkel tárgyalt, őket meg fogja hívni. Ha valamelyik szervezet mögé odaáll az Uber is, akkor természetesen ők is részt vehetnek a tárgyalásokon mondta Tuzson.

Szerinte az új szabályozás bevezetése egy-másfél hónapot vesz igénybe, de addig is kell olyan átmeneti szabályozást találni, amely alkalmas arra, "hogy szankciókat vezessünk be, azok ellen, akik a jelenlegi szabályokat megsértik."

Időhúzásnak tűnik

Hogy a kormány most pontosan milyen új szabályozásra gondol, nem világos. Az Uber terjedése és a taxisok háborgása miatt ugyanis valójában a minisztérium már lépett tavaly, és megalkották azt a rendeletet, amely szerint az uberes sofőrökre is azok a szabályok vonatkoznak, amelyek a taxisokra. Az NFM korábban egyértelművé tette, hogy az Uber is csak fix tariáfért, az előírásoknak megfelelő autókkal és engedélyek birtokában végezhetnék a szolgáltatást.

A taxisok problémája éppen az, hogy az Uber úgy tesz, mintha ezek a szabályok nem vonatkoznának rájuk, és visszaélnek azzal, hogy a hatóságok kapacitása nem elég arra, hogy uberes sofőrök tömegeit lekapcsolják. Szankció pedig most is létezik, a szabálytalanul taxizó autósnak akár a rendszámát is visszavonhatják.

Az Uber mindenesetre örül az új szabályozás hírének, Tuzson sajtótájékoztatója után közölték, üdvözlik a kormány álláspontját "miszerint új, modern szabályozási keretre van szükség." Szerintük az Uber "mindig is nyitott volt a konstruktív párbeszédre és örömmel veszi a meghívást a szabályozással kapcsolatos tárgyalásokra."