Titkolózik az állami bank a szokatlan feltételekkel kiírt ingyen 16 milliárdról

2016.01.20. 17:59 Módosítva: 2016.01.20. 18:31

Hallgat az Eximbank arról, kinek ítélte oda azt a két, összesen 16 milliárd forintnyi tőkealapot, melyekre november végén írtak ki villámpályázatot. A pályázat feltételei elég szokatlanok voltak: magántőkét nem kértek, és nem hagytak túl sok időt a pályázóknak, november 30-án jelent meg a kiírás a holnapon, december 10-e volt a határidő, eredetileg 11-én hirdettek volna eredményt. Később adminisztrációs hibára hivatkozva az eredményhirdetést halogatták, a bank hetek óta semmilyen megkeresésünkre nem reagál.

A Forbes ugyan szintén nem kapott hivatalos választ, de a lap szerdán úgy értesült, az a GB & Partners nyert, melyet az általunk megkérdezett piaci szereplők közül is sokan a legesélyesebbnek tartottak. Előző cikkünkben részletesen elemeztük, hogy a Gubicza Ágoston és Boris Mihály által vezetett GB&Partners (GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.) biztosan megfelel a szakmabeliek szerint személyre szabottnak tűnő feltételeknek. Emellett a céget és a bankot is egyaránt fűzik Rogán Antalhoz szálak.

Az Eximbank

Az export-import miatt Exim, egy száz százalékban állami tulajdonban álló bank, aminek az a feladata, hogy a magyar cégek külkereskedelmi értékesítését támogassa. A magyar állam tulajdonosi jogait a külgazdasági ügyekért felelős miniszter gyakorolja.

Honlapja szerint a bank export- és importügyletekre, valamint a külföldön megvalósuló magyar befektetésekre vonatkozóan jogosult végezni a törvényben meghatározott pénzügyi szolgáltatási és befektetési szolgáltatási tevékenységet.

Rogán volt helyettese vezérigazgató-helyettes

A pályázatot kiíró Eximbank a gazdaságot takaréklángon követő olvasóknak is ismerős lehet, legutóbb onnan, hogy ide ejtőernyőzött Rogán Antal egykori helyettese az V. kerületből, ahol alpolgármester volt (itt írtunk részletesen arról, hogy Rogánékkal nemcsak szomszédok voltak a Pasa Parkban, de még a vagyoni helyzetük is több ponton nagyban hasonlított.) Puskás 2014 júniusa óta az EXIM (Magyar Export-Import Bank Zrt. és Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. intézménypáros) Igazgatóságának tagja és üzleti vezérigazgató-helyettese.

Miután munkámba nem tudtak belekötni, most személyemet és családomat támadják. Egyértelmű, hogy ezek a támadások a kampányról szólnak, amelyek reménytelen helyzetben lévő baloldali politikusok utolsó, kétségbeesett próbálkozásai.

– védekezett a lemondása és a vagyonnyilatkozata körüli visszásságok feltárása idején Puskás.

A GB & Partnerst is fűzik Rogánhoz szálak: Gubicza Ágoston ügyvezető partner, tulajdonos felesége Rogán Antal exneje, Sonnevend Alexandra, aki Rogán első gyerekének anyja is. Gubicza a sármelléki repülőteret üzemeltető ír hátterű befektető cégek vezetőjeként vált ismertté, majd bevásárolta magát a Prosperitás Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt.-be (ami azóta GB & Partners).

Ráadásul Boris Mihály Róbert ügyvezető partner, az igazgatóság elnöke bejelentett lakcíme a Céginfo adatbázisa szerint a második kerületben, a Hankóczy Jenő utca 4-6-ban van, vagyis annak a Pasa Parknak a D-lépcsőházában, ahol Rogán Antalnak (B-lépcsőház) és feleségének (C-lépcsőház) is van lakása.

Egymásra mutogat a bank és a cég

Amikor a céget először megkerestük, Boris a sajtó kérdéseiről válaszában azt írta:

arra utalnak, hogy Társaságunk, illetve személyünk ellen is nemtelen támadást kívánnak intézni általunk ismeretlen személyek, melynek feltételezhető célja, hogy az Eximbank döntését befolyásolják, illetve hogy a pályázat során Társaságunkkal szemben versenyelőnybe kerüljenek.

Boris cikkünk megjelenése után a következő nyilatkozatot juttatta el az Indexhez:

Az Eximbank alapkezelői pályázatának elbírálásával kapcsolatos információk tudomásunk szerint banktitoknak minősülnek, ezért nem áll módunkban a pályázat eredményével kapcsolatos kérdésekre reagálnunk, mindaddig amíg az Eximbank hivatalosan és nyilvánosan eredményt nem hirdet.

Az Eximbank szerint nyolc  jelentkező váltotta ki a pályázati anyagot és négy alapkezelő nyújtott be pályázatot. A kiírás utáni megkeresésünkre reagálva gyorsan december 18-ra módosították az eredményhirdetés határidejét, de későbbi megkereséseinkre már nem reagáltak. Első és utolsó válaszukban azt írták,

Mindenek előtt szeretnénk leszögezni, hogy a kiírás jogszerűen történt meg. A pályázati anyagok benyújtására nyitva álló határidő tekintetében nincs jogszabályi előírás. Véleményünk szerint a pályázatra jelentkezők a versenyszférában működő piaci szereplők, ezt figyelembe véve elegendő az idő a felkészülésre, amennyiben megfelelő létszámú apparátus áll a Pályázó rendelkezésére. 

A bank sajtóosztálya a Forbesnak azt a választ küldte, hogy az eredményt „a másik fél jóváhagyásának hiányában nem hozhatja nyilvánosságra üzleti titok miatt”. Tehát a felek egymásra hivatkozva nem nyilatkoznak az ügyben, melyben egy állami bank összesen 16 milliárdos tőkealapokat ítélt oda úgy, hogy magántőkét nem is kért, és úgy tűnik, a nyilvánosság elől igyekszik eltitkolni a pályázat eredményét.