Hiába a jutalom, nem jönnek az informátorok

2016.01.21. 07:51

Ez a hatodik év, hogy a GVH fizet azoknak, akik feldobnak egy-egy magyarországi kartellt, de eddig csak három embert lehetett így kifizetni, írta a Világgazdaság. Igaz, ők összesen 45 millió forintot kaptak.

Sima korrupcióért nem jár bejelentői pénz

Egy kartellt használható bizonyítékokkal együtt feldobó informátor díja a bírság egy százaléka, de maximum 50 millió forint. A megkeresésekből se volt egyébként sok, összesen ötven informátor jelentkezett volna a GVH-nál, de ezek többsége inkább más bűncselekményeket, például korrupciót akartak volna bejelenteni, de abban nem a GVH az illetékes. Hanem elvileg az ügyészség és a rendőrség. 

A GVH szerint olyan is előfordult egynél több esetben, hogy valaki visszalépett, pedig tudott volna elég információt adni a kartell feltárásához. Rendszerint egyébként egy-egy elégedetlen alvállalkozó, kirúgott munkatárs vagy új tulajdonos dönt úgy, hogy feldobja az egész kartellt.

Nem bíznak a GVH-ban? Hosszadalmas?

Arról nem írtak a cikkben, hogy azért érkezhetett-e ilyen kevés bejelentés, mert nem igazán bíznak a GVH eljárásaiban a magyarok, vagy mondjuk nem elég magas az informátori díj. Szerepe lehet annak is, hogy az állam néhány területen az elmúlt években törvényileg megengedte a fogyasztókat megkárosító kartelleket. Ezeken a kormány számára fontos területeken hiába is akarna bármit bírságolni a GVH.

A lap viszont megkérdezte Marosi Zoltán versenyjogi szakértőt is, aki szerint kevésnek tűnő esetszámból nem lehet következtetéseket levonni, mert a kartellügyek rendszerint elég hosszadalmasak.